Prve Riječke Mažoretkinje imaju novu web stranicu

Napravili smo redizajn web stranice za Prve Riječke Mažoretkinje. Izazov je bio napraviti web stranicu koja će izgledom biti privlačna a istovremeno biti jednostavna za korištenje.

O Prvim Riječkim Mažoretkinjama

Mažoretkinje odavna nazivaju ambasadoricama ljepote i plesa, pogotovo kada su u pitanju hrvatske mažoretkinje, koje su već 17 godina najuspješniji timovi u Europi. Naime, europska tradicija njeguje mažoret ples još od 18.stoljeća kada su prve mažoretkinje štapovima predvodile kretanja orkestra kao zamijena dirigentu. S vremenom se razvio mažoret ples koji je isprva bio krut i rigidan, ali se s vremenom razvio pod utjecajem različitih plesnih stilova. Masivne dirigentske palice mažoretkinje su zamijenile lakšim, metalnim štapovima, batonima, te razvile vještine tehniciranja.

Prve riječke mažoretkinje osnovane su 1995.godine te su jedan od najstarijih mažoret timova u Republici Hrvatskoj. Sama ideja o osnivanju mažoretkinja u Gradu Rijeci potekla je od prerano preminulog „barbe“ Jože Komljenovića, vrsnog i daleko priznatog baletana te Gorana Rodina i Mikea Raukara, tada velikih plesnih entuzijasta. Oni su označili početak jednog novog plesnog kluba koji je do današnjeg dana prerastao u Prve riječke mažoretkinje, živući simbol Grada Rijeke. Laicima prepoznatljive po svojim uniformama, štapovima i „stupanju“, Prve riječke mažoretkinje su među hrvatskim timovima prepoznatljive i po svome hodu, popularno zvanom „riječki hod“ te specifičnom stilu plesa koji je od početaka razvijan od strane gospodina Jože Komljenovića, a spajao je modernu glazbu s baletnim pokretima i elementima folk plesa. Nakon njegove prerane smrti, koreografiranje je kao zadatak preuzela plesna pedagoginja Dolores Bugarin, voditeljica poznate riječke plesne skupine Ri Dance te višestruka državna prvakinja u latino-standardnim plesovima. Uz njezino vodstvo i podršku nezamijenjivog voditelja Prvih riječkih mažoretkinja, Mikea Raukara, došlo je do zaokreta u stilu plesa. Danas riječke mažoretkinje plešu plesove koji kombiniraju različite plesne stilove, i još uvijek ih u Hrvatskoj ostali mažoret timovi nazivaju „totalno drukčijim od drugih.“ Prepoznatljive su, tijekom godina, postale i u inozemstvu ističući se među ostalim mažoretkinjama i odvajajući se od svojevrsnog „mainstreama“ branše, predvodeći promijene i šireći inspiraciju na domaćem i stranom terenu.

Ono što uistinu čini naš rad posebnim jest spajanje tradicionalnog i modernog, rekreacijskog i plesnog dodajući mu određenu dozu odgovornosti i ponosa što proizlazi iz uniforme, a koja za svaku djevojku simbolizira pripadnost Gradu Rijeci te samim time i odgovornost za vlastito ponašanje ali i osjećaj pripadnosti jednoj kulturi i načinu života koju ona samom svojom pojavom predstavlja.

Pogledajte web stranicu: www.prm.hr