Zašto napraviti redizajn web stranice?

redizajn

Svaka web stranica svojevremeno treba redizajn. Baš kao što ćete i vi dolaskom novih modnih trendova promijeniti dio garderobe u svom ormaru, tako i vaša web stranica s vremena na vrijeme vapi za promjenom. Premda korisnici često misle kako redizajn web stranice obuhvaća samo promjenu njenog izgleda, stvar je mnogo kompleksnija i značajnija od toga.

Tehnologija gotovo svakodnevno napreduje, novih je trendova sve više, a vi ste i dalje zadovoljni svojom web stranicom kreiranom prije nekoliko godina? Zadovoljni ste izgledom stranice, no ne i funkcijom? Zašto nema zainteresiranih za vaš proizvod ili uslugu? Zašto nema posjetitelja? Zašto, zašto, zašto…?  Negdje očito postoji problem. A mi smo vam odlučili dati odgovor na svako vaše “zašto”.

Zato što je vrijeme za redizajn web stranice!

A zašto napraviti redizajn? Pročitajte u nastavku teksta.

Unaprijedite poslovanje i ostvarite poslovne uspjehe

Svi vlasnici web stranica dijele istu želju – postići kvalitetne poslovne rezultate. Bilo da se radi o većoj zaradi, boljoj poziciji na tražilicama ili pak izdizanju nad konkurencijom, redizajn je nužan za korak naprijed.

Prije nego odlučite kako će izgledati vaša redizajnirana stranica, napravite plan, napišite na papir sve što je dosad funkcioniralo uspješno, a što nije, kao i koji su novi ciljevi koje redizajnirana stranica mora zadovoljiti.

Primjerice, ako se bavite prodajom, sve proizvode koji vam izlaze iz asortimana stavite po akcijskim cijenama kako bi se što prije riješili zaliha sa skladišta.

Ako pak imate frizerski salon, možete istaknuti popust za sve svoje stalne klijente.

Ili se možda bavite organizacijom putovanja i primijetili ste da vam uspješno ide prodaja aranžmana u Hrvatskoj, no željeli biste poboljšati prodaju i internacionalnih putovanja? U tom slučaju ćete istražiti s kojim kompanijama je najisplativije surađivati, kao i koje popuste ili usluge (kao npr. besplatan doručak) možete uključiti u svoju ponudu. Također, jedan od ciljeva vam može biti i prevođenje web stranice na nekoliko jezika.

Želite li pak privući više čitatelja na svoj blog, poradite na kvalitetnijem sadržaju namijenjenom ciljanoj publici. Neka tekstovi budu unikatni i drugačiji.

Svaki je biznis individualan i svaki zahtjeva drugačiji pristup, stoga redizajn web stranice ovisi isključivo o vašim željama i konačnim ciljevima.

Pojednostavljenom navigacijom do zainteresiranih klijenata

Kada je u pitanju navigacija web stranice, imajte na umu da je manje više. Korisnici preferiraju jednostavnost, a web stranica koja nudi sve i svašta u konačnici ne nudi – ništa.

Drugim riječima, korisnici žele što lakše i brže doći do informacija zbog kojih i jesu na vašoj web stranici. Ako pak korisnik mora “lutati” po stranici kako bi našao cjenik, katalog ili kontakt informacije, onda je vaša stranica blago rečeno – u totalnom kaosu.

Iskustva su pokazala da korisnika trebaju dijeliti maksimalno tri klika od informacija po koje je došao, u suprotnom postoji velika vjerojatnost da će napustiti stranicu i otići kod konkurencije.

Redizajnirate web stranicu tako da omogući korisniku kvalitetnu i jednostavnu navigaciju koja će uključivati ponudu vaših proizvoda ili usluga, blog rubriku, podatke o poduzeću i kontakt informacije.

Redizajnom do responzivne web stranice

Više od 50% prometa koji se ostvaruje putem interneta dolazi s mobilnih uređaja zbog čega je od iznimne važnosti kako će vaša web stranica izgledati na zaslonima mobitela.

Responzivnost je jedna od najvažnijih stavki kojoj treba posvetiti pažnju prilikom redizajna, a zadatak je uspješno obavljen onda kada vaša stranica na svakom uređaju bude izgledala kao da je dizajnirana upravo za njega.

Stranice koje nisu prilagođene mobilnim uređajima izazivaju odbijanje kod korisnika jer se nitko ne želi mučiti s neprestanim zumiranjem i smanjivanjem stranice kako bi došao do određenih informacija. To je još jedan od razloga zbog kojeg vrlo lako možete izgubiti potencijalnog klijenta.

Također, osim same estetike responzivnost ima bitnu ulogu prilikom rangiranja na Google-u što vas bespotrebno može učiniti manje vidljivima.

Optimizacija – ključ uspješnog redizajna

I kao šećer na kraju, ključ uspješnog redizajna čini kvalitetna optimizacija. Ako vaša stranica nije optimizirana za tražilice, šanse za postizanje uspješnih rezultata su minimalne.

Kako znati da je stranica loše optimizirana?

Ukoliko vas je teško ili nemoguće pronaći na tražilicama, znači da Google ili neki drugi pretraživač ne prepoznaju vašu web stranicu zbog neodgovarajućeg sadržaja, naslova i fotografija koje nisu SEO “friendly”.

Redizajn mora obuhvatiti rad na ključnim riječima, poboljšanju sadržaja, povezivanju s društvenim mrežama i mnoštvu drugih sitnih detalja koji će naposljetku rezultirati velikim promjenama i pozitivnim rezultatima.