Content marketing – sastavni dio svakog poslovanja

Content marketing je oblik digitalnog marketinga čiji je cilj putem provjerenog i korisnog sadržaja informirati publiku i potencijalne kupce o proizvodima i uslugama neke tvrtke ili brenda te ih potaknuti na akciju.

Content marketing odnosno sadržajni marketing je, mogli bismo reći, nadopuna ostalim strategijama digitalnog marketinga. Jer, koju god marketinšku strategiju odabrali, potreban vam je relevantan sadržaj. Dakle, ako se odlučite za marketing na društvenim mrežama, jednostavno morate plasirati koristan sadržaj kojim ćete zainteresirati i privući potencijalne klijente ili kupce. Isto tako, uspješan e-mail marketing također traži implementaciju sadržaja koji nosi određenu vrijednost. Klasične blogove niti da ne spominjemo; oni vam praktički ostavljaju širom otvorene ruke jer ste slobodni pisati o svemu što je vezano za vaše poslovanje. Nemojte nas shvatiti previše doslovno; morate voditi računa o ključnim riječima.

Koja je poveznica između content marketinga i ključnih riječi?

Najveći marketinški stručnjaci slažu se s time da je sadržaj jednostavno „kralj“ u svim sferama marketinga. Relevantnim i korisnim sadržajem možete ostvariti sve svoje ciljeve poput informiranja ljudi o vašim proizvodima i uslugama, podučavanja o tome kako koristiti iste i tako dalje.

No, u svemu ovome jako je bitno koristiti ključne riječi.

Krenimo redom. Dok korisnici pretražuju Google u potrazi za relevantnim informacijama, oni upisuju određene pojmove koji s vremenom postaju ključne riječi. Samim time, mrežno mjesto koje je implementiralo te ključne riječi bit će bolje pozicionirano na pretraživaču za razliku od onog koje ih ne sadrži. No, to nije sve. Ne možete „tek tako“ ubaciti ključne riječi; moraju se pojavljivati na točno određenim mjestima u sadržaju, ali i u samoj mrežnoj stranici. Osim toga, trebate ih koristiti određeni broj puta, međutim ne smijete pretjerivati.

Kako doći do ključnih riječi?

Dobro pitanje. U tu svrhu se koriste namjenski alati za pretraživanje ključnih riječi. Jednostavno istražite koje se ključne riječi vezane za vaše poslovanje najčešće koriste i njima se služite prilikom izrade sadržaja. Implementacijom ključnih riječi uvelike ćete utjecati na poziciju vašeg mrežnog mjesta na pretraživaču, a samim time i na vidljivost te bolju posjećenost.

Marketing je neuspješan bez korisnog sadržaja

Bez obzira na to za koji se oblik marketinga odlučili, jedno je sigurno – kvalitetan marketing je ništa bez relevantnog sadržaja. Content marketing treba biti dio vašeg poslovanja, neizostavni je komad slagalice koji upotpunjuje cjelokupnu sliku o vama i vašem poslovanju.

Sukladno tome, čak i ako se odlučite za marketing na društvenim mrežama, naglasak je prvenstveno na stvaranju korisnog sadržaja, a tek nakon toga slijedi razmatranje najbolje strategije za odabrani oblik marketinga.

Isto vrijedi i za SEO, odnosno za optimizaciju stranice za tražilice. Možete biti maher u području tehničkog SEO-a i učiniti sve kako biste optimizirali vaše mrežno mjesto. Međutim, bez implementacije određenih ključnih riječi te zadovoljavanja svih stavaka vezanih za on-page optimizaciju, tražilica vas neće „nagraditi“ s boljom pozicijom.

Content marketing – preduvjet za uspješniju prodaju usluga i proizvoda

Prodaja je u svakom slučaju glavni cilj marketinga, međutim, da biste ostvarili taj cilj, morate plasirati koristan i relevantan sadržaj koji će vaša publika prepoznati kao potencijalno rješenje za njihov problem. Tek tada nastupa svjesnost pojedinca o prirodi njihove potrebe i mogućim rješenjima koju upravo vaš brend proizvod ili usluga može zadovoljiti.

Kao što smo ranije spomenuli, objasnite svojoj publici zašto su joj potrebne vaše usluge i proizvodi te na taj način povećajte svoju vidljivost i poboljšajte poslovanje.