Danas je blog must have!

Svi vi koji sjedite u mraku s žarkom željom da jednog dana imate blog, evo nekoliko savjeta koji će vam dobro doći bez obzira kada će vam doći žuta minuta, upaliti se mala lampica i konačno otvorit ćete vaš i samo vaš blog. Za početak morate znati o čemu želite pisati vaš online dnevnik, to jest blog. Odmah da kažem da čak i ako nemate ideju, nije loše početi sa takozvanom “svaštarom” od bloga. Ta svaštar od bloga će ubrzo postati usko specijalizirana, čak i ako se ne razvije u tu svrhu, nema veze, jer ipak vi odlučujete što ćete i o čemu ćete pisati. U svijetu blogosfere, skoro sve prolazi.

Započnite sa svježim idejama

Prvo pitanje koje se obično postavlja je “koliko košta bloganje?” Zatim slijedi “Nemam vremena za tamo nekakvo piskaranje, to je za djecu” i slične izjave. No, u današnje vrijeme, nemati blog znači propustiti ogromne prilike, kako za firme tako i za pojedince. Nije dovoljno imati samo osnovne informacije na stranici (o nama, kontakt) i očekivati da će se posjetitelji sami pojaviti.

Blog kao nužnost

Imati samo nekoliko linkova na stranici nije dovoljno. Indeksiranih pet linkova i 5000 linkova imaju značajnu razliku. Ali, da ne skrećemo previše s teme, postoji vojska besplatnih blog servisa. Dva najbolja besplatna servisa su WordPress.com i Blogger.com. Naravno, najbolje je imati vlastitu domenu, vlastiti hosting, te potpunu kontrolu nad sadržajem.

Odabir naziva i dizajna

Kada ste odlučili gdje ćete otvoriti blog, trebate smisliti naziv. Domena ili poddomena, to ovisi o vašim preferencijama. Kada imate dobar naziv, slijedi kreiranje atraktivnog dizajna. Ne mora biti savršeno odmah, ali s vremenom ćete dobiti povratne informacije i moći ćete prilagoditi dizajn prema potrebama vaših čitatelja.

Prilagodite se ciljanoj publici

Svaki sadržaj koji napišete je dostupan svima, pa je bitno izbjegavati interne fore i šale koje vaši čitatelji možda neće razumjeti. Vaš sadržaj predstavlja vas i vašu sliku široj publici. Trebate izbjegavati gramatičke greške, te uvijek pokušati pronaći prikladnu sliku za temu o kojoj pišete. Nikada ne pišite laži ili poluistine, to će narušiti vašu vjerodostojnost.

Pišite slobodno

Pišite o onome što vas zanima, isprobavajte različite stilove pisanja. U svijetu bloganja, ne postoji ispravan ili pogrešan način. Samo napišite post na temu koja vas zanima i pratite reakcije čitatelja. Najbolji način za početak je stvaranje “buma”. To može biti kreativna marketinška kampanja kojom privlačite pažnju drugih blogera.

Kontinuirano stvarajte kvalitetan sadržaj

Nakon početnog “buma”, fokusirajte se na pisanje zanimljivih i korisnih postova. Nemojte pretjerivati s brojem objava, ali nastojte održavati konzistentnost. Stjecanje povjerenja vaših čitatelja je ključno.

Izgradite prisutnost na internetu

Gradite svoju prisutnost putem gradnje linkova i aktivnosti na društvenim mrežama. Eksperimentirajte i učite iz svakog koraka. Na kraju, bloganje bi trebalo biti osobno zadovoljstvo.

U današnjem digitalnom svijetu, bloganje je ne samo popularno, već i nužno. Bez obzira na vašu temu, blog vam pruža priliku da izrazite sebe, povežete se s publikom i razvijate svoje vještine pisanja. Slijedeći ove korake i savjete, možete stvoriti blog koji će privući pažnju i ostaviti pozitivan utisak.

Kako mogu znati što da pišem na svom blogu?

Odaberite teme koje vas zanimaju ili u kojima ste stručni kako biste zadržali motivaciju.

Koliko često trebam objavljivati nove postove?

Važnija je kvaliteta od kvantitete, ali pokušajte održavati redovnost, kao što je 2-3 puta tjedno.

Trebam li imati vlastitu domenu i hosting?

Ako želite potpunu kontrolu nad svojim sadržajem, preporučuje se vlastita domena i hosting.

Kako privući čitatelje na svoj blog?

Počnite s marketinškom kampanjom, dijelite sadržaj na društvenim mrežama i sudjelujte u online zajednicama.

Kako se nositi s negativnim komentarima?

Pristupite im sa zrelošću, zahvalite na povratnim informacijama i pokušajte konstruktivno odgovoriti.