Kako koristiti društvene mreže za povećanje prodaje?

Trag neke od društvenih mreža prisutan je u našem digitalnom svijetu, htjeli mi to ili ne, zašto ne biste iskoristili tu činjenicu i za vaš posao? Svakako, ako se bazirate na društvene mreže prvenstveno kao alat za reklamu, ne za (isključivo) prodaju. Društvene mreže ne prodaju, toga bi trebali biti u startu svjesni. Količina prodanog preko društvenih mreža nije postotak koji bi odgovarao bilo kojem ozbiljnijem poslovanju, ali može pomoći i jednog dana postati velika brojka. Izuzetak su npr. sezonski iznajmljivači, organizatori sezonskih događanja i slično, o njima ćemo na kraju. Kroz oglašavanje na nekoj mreži, bilo bi dobro usredotočiti se na stvaranje brenda.

Brend je sinonim za nešto poznato, kvalitetno, sigurno. To želimo postići: kad ljudi pomisle na nas, da to bude slično kao kad pomisle na Mercedes. Da bi to postigli, trebamo biti prisutni, od svoje stranice napraviti zanimljivu destinaciju koja nije isključivo svedena na „kupi“ opciju. Dvosmjerna komunikacija s kupcima je pravilo broj 1. Tako vi dobivate povratne informacije, a kupci sigurnost. Odgovorite na pitanja ili prigovor u najkraćem mogućem roku svom kupcu. Na taj ćete način pokazati da je vaš primarni interes briga za kupca i njegovo zadovoljstvo.

Platite oglašavanje. Plaćeni oglas na društvenim mrežama nije prevelika investicija i predstavlja vas kao “ozbiljnijeg” prodavača. Možete ograničiti vrijeme i iznos, pa sami procijeniti da li je za vas to korisno. Prije te odluke, dobro se informirajte o cijenama i sagledajte svoje realne financijske mogućnosti. Usmjeravajte posjetitelja na svoju web stranicu. Poveznice na vašu web stranicu su najvažniji dio reklame na nekoj društvenoj mreži.

Omogućite prijavu na svojoj web stranici preko profila na društvenim mrežama. Što je lakša registracija, to je veća šansa da će posjetitelj postati kupac. Nemate web stranicu? Želite li ozbiljnije i dugoročnije poslovanje, svakako razmislite o izradi stranice. Uzmimo u obzir da ste npr. iznajmljivač apartmana, koji ne radi cijelu godinu i izradu i održavanje web stranice smatra nepotrebnim izdatkom. Koncentrirali ste se na standardne oglase na uobičajenim portalima i stranice na društvenim mrežama samo su dodatak.

U redu, jer realno gledano, vama ne trebaju tisuće stalnih kupaca ni fanova-vama treba stotinjak stalnih koji su došli kao gosti i vraćaju se. Svi ostali koji će vas posjećivati na stranici i sudjelovati, bit će potvrda onim stalnima da su dobro izabrali. Dajte si truda, ne skrivajte se iza nekog logotipa, pokažite svoju ponudu, učinite ju privlačnom.

I vi ciljajte na to da vaše ime bude brend. Pozovite posjetitelje stranice da sudjeluju svojim fotografijama mjesta u kojem iznajmljujete, svoje goste da izraze mišljenje i podijele koji trenutak. Učinite cijeli koncept stranice ugodnim, osobnim i za kupca „poznatim“ mjestom. Sigurnost i udobnost često presudi u odabiru destinacije za odmor.

Ne želite plaćati oglase i vodite se razmjenom reklama s drugim sličnim stranicama i brojem vaših prijatelja na društvenoj mreži? Po rezultatima posjećenosti i upitima lako ćete vidjeti da li je to u vašem željenom dosegu. Obratite pažnju na izgled svoje stranice, sadržaj i fotografije. Mutne fotografije slikane mobitelom ne prolaze. Neće proći ni previše obrađene fotografije. Ne snalazite li se s fotografijom-sigurno poznajete nekog tko vam može pomoći. Ovdje se slobodno možete voditi osobnom stranom-kakva fotografija neke destinacije bi meni bila privlačna? Hoće li to biti fotografija plaže, zalaska sunca, a nigdje ni traga slike samog smještaja?

Ili obrnuto-fotografija unutrašnjosti apartmana bez ijednog pokazatelja okoliša, događanja, mogućih mjesta za šetnje, izlaske? Obavijesti o događanjima i mogućnostima u vašem mjestu ili okolici koje gosti mogu posjetiti su i vaša reklama. Ponudite informacije o tome na svojoj stranici. Možete sami izraditi kupone za goste koje rezerviraju i ponuditi ih. Određeni iznos popusta gostu, određena mogućnost, dodatak vašoj ponudi, hrana, poklon dobrodošlice…

Kupac će sam isprintati svoj kupon i vi se morate pridržavati dane ponude bez škrtarenja. Reklama koju ćete s tim dobiti vrijedit će svakog troška. Što želi svaki iznajmljivač apartmana? Dobrog i zadovoljnog gosta koji se vraća, usmjerava svoju rodbinu i prijatelje k vama. Jednostavan i siguran cilj.

Općenito, način na koji se prodavač nosi s problemima je njegova najjača strana. Prodali ste neki proizvod ili uslugu, ali kupac nije zadovoljan. Kako ćete se postaviti tada? Uspijete li riješiti taj problem tako da nezadovoljan kupac postane zadovoljan – stvorili ste sebi odličnu i besplatnu reklamu.

Budite uporni, nema veze ako pogriješite, sjetite se Edisonove “i to je jedan od tisuću načina kako se NE radi žarulja”. Pokušajte opet i opet, dok ne pronađete najbolju opciju za sebe.