Kako napisati idealan članak za posjetitelje i za tražilice

Da, zvuči glupo kada kažemo pisanje članaka za tražilice, ali ako članak nije pisan “za tražilice” teško da će do njega doći ljudi. Oduvijek ste se pitali zašto je neka web stranica ispred vaše u (Google) rezultatima pretrage. Odlučio sam podijeliti sa svima male trikove koji će vam pomoći kako bi vaša stranica bila u top 10 na Google-u.

Odmah treba napomenuti da se radi o malom SEO tutorijalu pomoću kojeg ćete naučiti kako napisati “idealan članak u SEO smislu”. Ovaj tutorijal se prvenstveno odnosi na vlasnike WordPress stranica to jest blogova iako može u nekoj mjeri poslužiti i svim ostalima.

Prvo na što trebamo obratiti pozornost je naslov članka – u mom slučaju naslov je: “Kako napisati idealan članak za posjetitelje i za tražilice”. Trudite se napisati duži naslov od jedne-dvije riječi, neka naslov bude što bliže tematici o kojoj pišete.

Dobar naslov je: Kako napisati idealan članak za posjetitelje i za tražilice.
Loš naslov je: Tekst za tražilice

Druga stvar je “title tag” tog istog članka. U title tag-u napišite malo drugačiji tekst od samog naslova ali ne previše jer u konačnici ipak se radi o istom članku.

Treći korak je da “permalink” članka ne bude nešto tipa: http://www.stranica.com/index.php?option=com_content&task=blogse nego: http://www.stranica.com/seo/kako-napisati-idealan-clanak-za-posjetitelje-i-za-tražilice.

Četvrti korak je da prilikom pisanja članka, ovisno o čemu pišete odaberete ključnu riječ po kojoj želite da se taj vaš članak rangira na Google tražilici. Morate razmišljati kao posjetitelj, koje će to on ključne riječi upisivati u tražilicu ne bi li došao baš na vašu stranicu. Kad odredite ključnu riječ, upišite je u Google i otvorite prve tri stranice, pogledajte sadržaj na tim stranicama i pokupite riječi ili fraze koje su srodne vašoj ključnoj riječi (ako je vaša ključna riječ “web dizajn” onda je srodna fraza “izrada web stranica”). Upišite 3-4 fraze i ukomponirajte ih u vaš sadržaj.

Slijedeći korak je da dobiti što više ulaznih relevantnih linkova na vaš članak.

Na kraju, ostaje upornost i dobra volja za istraživanjem i eksperimentiranjem.