Kako pokrenuti posao bez novca?

Imate dobru ideju za pokretanje vlastita posla, ali vam nedostaje početni kapital kojim biste se odvažili u poslovne vode? Prije no što počnete očajavati nad vlastitom sudbinom, razmotrite mogućnost poticaja za samozapošljavanje koji bi vam mogli biti financijski vjetar u leđa na početku plovidbe poduzetničkim vodama, ali i nekih alternativnih rješenja za kojima možete posegnuti sami.

Bez obzira na to kanite li iskoristiti neki od povoljnih kredita pojedinih banaka za buduće mlade poduzetnike, poticaje Hrvatskog zavoda za samozapošljavanje ili svoju priliku vidite u projektu koji bi se financirao iz nekog od fondova Europske Unije, a da, zaista, sve ove mogućnosti vam stoje na raspolaganju, prva stvar koju ćete morati napraviti da bi vaša ideja uopće bila podržana izrada je dobrog poslovnog plana.

Ukoliko niste u mogućnosti platiti profesionalca koji će ovo za vas besprijekorno odraditi, pozabavite se istraživanjem na internetu prikupljajući tako besplatne savjete stručnjaka o tomu što sve dobar i održiv poslovni plan mora sadržavati. Ne žurite i dajte si dovoljno vremena za ovaj korak, jer osim što vam može donijeti prijeko potreban početni kapital, koristite ga i kao smjernicu u budućem poslovanju nastojeći ostvariti ciljeve koje ste si u određenim vremenskim razdobljima u planu zacrtali.

Nadalje, ne dopustite si da vam neimanje novca bude obeshrabrenje i izgovor zbog kojeg se nikad nećete upustiti u ovu vrstu avanture i time možda zauvijek izgubiti priliku da si vlastitim trudom i radom promijenite život na bolje. Jer možda se potencijalni početni kapital skriva u nekoj od stvari koje vam nisu potrebne ili ih ne koristite, a mogli biste ih dobro unovčiti, možda honorarno možete unovčiti talente i vještine koje posjedujete, a možda na putu ostvarenja zacrtanog poslovnog plana možete nešto pokušati uštedjeti i radeći postojeći posao ukoliko ste zaposleni, ili neke druge, možda manje zanimljive poslove koji će u konačnici biti tek stepenice na putu ostvarenje vašeg sna!