Kako privući i zadržati kupaca?

Mnoga mala poduzeća osnivaju ljudi koji su uspješni u svom poslu. Međutim, to nije dovoljno da bi mala poduzeća bila uspješna. Marketing je jedno od najvažnijih pitanja svake male tvrtke. Mnoga mala poduzeća misle da mogu uspjeti samo usmenom predajom. Međutim, postoji mnogo alternativnih načina privlačenja kupaca.

Stoga, krenimo s uputama kako privući i zadržati kupaca?

Morate znati što radite

Po čemu je vaše poslovanje posebno? Što je drugačije, važno i jedinstveno? Jasno odgovorite na pitanje: zašto bi kupci odabrali moje poslovanje kad postoji toliko drugih mogućnosti? Imajte na umu da sve tvrtke služe drugima. Kupci su ti koji će napuniti bankovni račun vaše tvrtke i omogućiti rast poslovanja.

Upoznajte svoje kupce

Kupci su središte vašeg poslovanja. Izgradite mentalnu sliku kupaca i koristite je kad pripremate marketinške kampanje. Imajte na umu da ćete tim korisnicima poslati poruku, a ne cijeloj javnosti. Pokušajte se stvarno povezati s tim ljudima.

– Tko su naši kupci?
– Koji su njihovi problemi?
– Što ih motivira?
– Jesu li bogati ili siromašni?
– Obrazovani ili neobrazovani?
– Gdje oni žive?
– Što vole, a što ne?
– Koliko imaju godina?

Pronađite nove kupce

Postoji puno načina za pronalazak kupaca. Ovisno o tome tko su vaši kupci, neke metode djeluju bolje od drugih. Nakon što jasno definirate svoju ciljnu publiku, trebali biste definirati gdje ih pronaći. Što više usmjerite marketinške napore na te ljude, to više novca zarađujete. Evo nekoliko različitih medijskih alata koji bi vam mogli dobro doći: Izravno slanje offline pošte ili slanje email poruke, novine i časopisi, natpisi i reklamni panoi, vlastita web stranica, reklame na društvenim mrežama, Google oglašavanje, oglasi na vozilima, oglašavanje na portalima.

Privucite više kupaca

Nakon što pronađete nekoliko kupaca koji vole proizvode ili usluge koje nudite, potražite njihove podatke koji će vam pomoći. Pomoću referenci tih kupaca možete dosegnuti nove kupce. Mnogi sretni kupci rado će vas preporučiti drugima. Ali najčešće im za to morate dati razlog ili poticaj. Pronađite načine za nagrađivanje kupaca. Nagrada za svaku preporuku. Ponudite im poticaje da nastave razgovarati o vama.

Zadržite kupce

Kupac je nagrada, tako do gledajte. Ne zaboravite na svoje kupce. Svi uživaju u pažnji i saznanju da je drugima stalo do njih. Postoji puno načina da ostanete u kontaktu s kupcima. Kao vlasnik tvrtke, morate se potruditi ako želite uspješno voditi svoju malu tvrtku. Saznajte više o marketingu čitanjem knjiga, pohađanjem seminara ili gledanjem videozapisa. Dostupni su mnogi besplatni izvori informacija. Učenje će vam dati prednost nad konkurencijom. Ako želite da vaša mala tvrtka bude uspješna, morate potrošiti vrijeme na marketinške aktivnosti, prvi korak je izrada web stranice.

Ako svoje poslovanje vodite putem interneta, za uspjeh morate napraviti brend. Povjerenje gradite brendiranjem i izgradnjom odnosa.

Upozorenje

Puno je objavljenih marketinških informacija o prodaji. Zapamtite da morate biti selektivni. Prije nego što potrošite novac, istražite što i od koga kupujete.