Kako pronaći i popraviti 404 stranice

blue and white star illustration

Vjerovali ili ne 404 stranice su neizbježne. Ove stranice se pojavljuju kada korisnici pokušaju pristupiti stranici koja ne postoji na vašem webu. To može negativno utjecati na korisničko iskustvo i SEO performanse vaše web stranice. Kako pronaći i popraviti 404 stranice na vašoj web stranici kako biste poboljšali SEO rezultate i korisničko iskustvo.

Što je 404 stranica?

404 stranica je HTTP statusni kod koji označava da tražena stranica nije pronađena. To može biti posljedica raznih razloga, uključujući pogrešno upisane URL-ove, premještanje stranica bez odgovarajućih preusmjeravanja, ili brisanje stranica.

Zašto su 404 stranice problem?

404 stranice mogu imati nekoliko negativnih posljedica na vašu web stranicu:

 • Loše korisničko iskustvo: Korisnici se mogu frustrirati i napustiti vašu web stranicu.
 • Negativan utjecaj na SEO: Pretraživači poput Googlea mogu smatrati vašu web stranicu manje pouzdanom, što može negativno utjecati na rangiranje.
 • Gubitak prometa: Ako posjetitelji ne mogu pronaći željeni sadržaj, otići će na konkurentske stranice.

Kako pronaći 404 stranice

Prvi korak u rješavanju problema s 404 stranicama je njihovo pronalaženje. Postoji nekoliko metoda i alata koje možete koristiti za ovu svrhu:

Korištenje Google Search Console

Google Search Console je besplatni alat koji vam može pomoći u praćenju performansi vaše web stranice, uključujući i 404 stranice. Evo kako ga koristiti:

 1. Prijavite se u Google Search Console.
 2. Odaberite svoju web stranicu.
 3. Idite na “Pokrivenost” u izborniku.
 4. Potražite odjeljak “Pogreške” i pronađite popis 404 stranica.

Analiza log datoteka servera

Log datoteke vašeg servera sadrže zapise o svim zahtjevima za stranice na vašoj web stranici. Možete ih koristiti za identificiranje 404 pogrešaka:

 1. Pristupite log datotekama vašeg servera.
 2. Pretražujte zapise za statusni kod 404.
 3. Identificirajte URL-ove koji uzrokuju 404 pogreške.

Korištenje alata trećih strana

Postoji mnogo alata trećih strana koji vam mogu pomoći u pronalaženju 404 stranica, kao što su:

 • Screaming Frog SEO Spider: Ovaj alat može skenirati vašu web stranicu i identificirati sve 404 stranice.
 • Broken Link Checker: Online alat koji pregledava vašu web stranicu i identificira slomljene veze.

Kako popraviti 404 stranice

Nakon što ste identificirali 404 stranice na vašoj web stranici, slijedeći korak je njihovo popravljanje. Postoji nekoliko metoda koje možete koristiti za rješavanje ovog problema:

Preusmjeravanja (Redirects)

Jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje 404 stranica je postavljanje preusmjeravanja. Evo nekoliko vrsta preusmjeravanja koje možete koristiti:

 • 301 Preusmjeravanje (Permanent Redirect): Koristi se kada je stranica trajno premještena. Ovo preusmjeravanje zadržava SEO vrijednost originalne stranice.
 • 302 Preusmjeravanje (Temporary Redirect): Koristi se kada je stranica privremeno premještena. Ovo preusmjeravanje ne zadržava SEO vrijednost kao 301 preusmjeravanje.

Popravljanje slomljenih veza

Ako su 404 stranice uzrokovane slomljenim vezama, popravak tih veza može riješiti problem. Evo kako:

 1. Identificirajte slomljene veze: Koristite alate poput Broken Link Checker da pronađete slomljene veze na vašoj web stranici.
 2. Ažurirajte URL-ove: Ispravite pogrešno upisane URL-ove ili ažurirajte ih na nove lokacije stranica.

Obnavljanje izbrisanih stranica

Ako ste slučajno izbrisali stranicu koja je još uvijek tražena, možete je obnoviti kako biste riješili 404 pogreške. To može uključivati vraćanje iz sigurnosne kopije ili ponovno stvaranje stranice sa sličnim sadržajem.

Kako spriječiti buduće 404 stranice

Prevencija je ključna za izbjegavanje budućih problema s 404 stranicama. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

Pravilno upravljanje URL-ovima

Uvijek vodite računa o strukturi URL-ova na vašoj web stranici. Ako trebate premjestiti ili preimenovati stranicu, uvijek postavite odgovarajuće preusmjeravanje.

Redovno provjeravanje i održavanje

Redovno provjeravajte vašu web stranicu za slomljene veze i 404 stranice koristeći alate kao što su Google Search Console i Screaming Frog. Ovo će vam pomoći da brzo uočite i riješite probleme prije nego što negativno utječu na vaše korisnike i SEO performanse.

Ažuriranje internih veza

Uvijek ažurirajte interne veze na vašoj web stranici kada premještate ili mijenjate stranice. Ovo će pomoći u sprječavanju slomljenih veza koje mogu uzrokovati 404 pogreške.

Pronalaženje i popravljanje 404 stranica je ključno za održavanje visokog kvaliteta korisničkog iskustva i SEO performansi vaše web stranice. Korištenjem alata kao što su Google Search Console, Screaming Frog i Broken Link Checker, možete brzo identificirati i riješiti 404 pogreške. Osim toga, pravilno upravljanje URL-ovima i redovno održavanje pomoći će vam u sprječavanju budućih problema.