Kako reći NE klijentu s nerealnim zahtjevima

U poslovanju smo se svi manje – više susreli s klijentima koji su katkada naporni, ne daju si objasniti kako stvari funkcioniraju iako nemaju veze s pravilima struke ili pak dirigiraju uvjete premda su im zahtjevi sve samo ne realni. Baš kao i s teškim ljudima, i za teške klijente vrijedi isto pravilo koje se može svesti na tek jednu riječ. Recite im NE!

Uvjeti na tržištu i borba za svakog potencijalnog klijenta, reći ćete, baš vam i ne dozvoljava ovu vrstu komocije no to nikako ne znači da si trebate pod svaku cijenu dopustiti šikaniranje. Za početak jasno postavite granice, profesionalno i pristojno objašnjavajući što je, i u kojem vremenskom roku, u vašim mogućnostima. Ukoliko objema stranama to odgovara sve dodatno zapečatite detaljno složenim ugovorom kako bi, dođe li do sporne situacije, imali pisani trag o onomu o čemu ste se sporazumjeli. Sljedeća važna stvar je da odmah zauzmete stav. Kakav?

Odrješit i profesionalan, ne zaboravljajući pritom na bonton. Poštujte svoje radno vrijeme i sebe sama kako bi vas i drugi poštovali jer premda vam se u nekom momentu može učiniti da ćete neprestano radeći ustupke, osim klijentu, i sebi tako činiti uslugu jedinu koju ćete si učiniti je ona medvjeđa. Ne samo da tako nikada nećete steći kredibilitet ni reputaciju profesionalca u svom poslu, već biste se mogli raspršiti na bezbroj strana i samo gubiti vrijeme i koncentraciju za ostatak radnih zadataka koji vas čekaju, dovodeći se u situaciju da drugi klijenti „ne“ kažu vama.

Na kraju, ukoliko na fin način ne uspijete s klijentom pronaći zajednički jezik čak i kada ste poslovni dogovor sklopili ostaje vam ona posljednja mogućnost da riskirate i od svega odustanete. Gubitak klijenta pa i novca koji će vam donijeti, dugoročno gledano dobitak je sadržan u psihičkom zdravlju koje ćete si na ovaj način sačuvati, za posao i sve buduće klijente koji će od vas očekivati da budete na visini radnog zadatka. Da, iznimaka će uvijek biti, važno je tek da se s vremenom ne pretvore u pravilo.