Kolika je cijena izrade web stranice?

Odmah u glavu! Obično prvo pitanje koje dobijem od potencijalnih klijenata je upravo pitanje kolika je cijena izrade web stranice. Već duže vremena smišljam koji bi pravi odgovor bio na to pitanje. Naime, radim na način da prvo popričamo u detalje što, kako i kada vi želite pa na osnovu tih informacija definiram cijenu usluge, u ovom slučaju izrade web stranice. Baš jednako kao što recimo automehaničar definira cijenu popravka na kraju, prvo treba pogledati koji je kvar na autu zar ne? Kako je moguće da određene tvrtke imaju unaprijed definirane pakete usluga ne želim ulaziti, međutim po mom mišljenju svaki je projekt drugačiji, pa shodno tome i cijena mora biti drugačija.

Sigurno je velika većina novih poduzetnika uvjerena iz ne znam kojih razloga kako je danas web dizajn skup? Zapravo, cijene web dizajn usluga danas su daleko manje nego što je bilo prije nekoliko godina baš zbog ogromne konkurencije i razvoja novih tehnologija.

Jedino što čini web dizajn “skupljim od susjedovog malog” je iskustvo, znanje, brzina i kvaliteta usluge za koju plaćate. Jednu kvalitetnu web stranicu ne čini par slika i nekoliko rečenica teksta, treba uzeti u obzir originalan dizajn, funkcionalnost i vidljivost na tražilicama. Cijena se ugrubo definira ovisno o tome kakve su želje naručitelja prema kojima procjenjujem složenost i veličinu web stranice.

Zato na pitanja poput:

Ej, koliko ti dođe jedna stranica, skroz jednostavna?
Ma meni treba samo osnovno, gotov si za pol sata, cijena?

Morat ću odgovoriti protupitanjem: Dobro, koliki ti je budžet?

Osnovne četiri značajke za uspješnu web stranicu:

– Kvalitetan tematski i unikatan tekstualan sadržaj
– Navigacija kroz web stranicu mora biti cjelovita i što jednostavnija
– Interakcija: Ujednačen raspored i vizualni dizajn, brzina učitavanja
– Integracija: Kompatibilnost sa preglednicima (osim IE)

Okvirno, cijena izrade kvalitetne web stranice će vas koštati nekoliko tisuća kuna, dok za jednostavnu stranicu bez posebnih želja od nekoliko linkova u meniju cijena je već od 1500 kn. I na kraju, suzdržite se od web dizajnera koji vam nudi najnižu cijenu na licu mjesta. Zapamtite, istražite dobro njihov rad, uzmite na uvid njegove reference jer kvaliteta uvijek treba biti prioritet. Pa makar i platili malo više isplatiti će vam se dugoročno jer kupiti stranicu od “susjedovog malog” za par stotina kuna može samo narušiti ugledu vašeg poslovanja.

Ako niste spremni izdvojiti novac i malo truda za kvalitetu web stranicu onda bolje za tih par stotina kuna dajte reklamu na radio ili slično, web nije za vas.