Kolika je cijena optimizacije za tražilice?

Cijena optimizacije web stranica ovisi o puno faktora i ne bi bilo dobro praviti neke pakete i sve stranice strpati u isti koš. Cijena za SEO najviše ovisi na koje ključne riječi želite rangirati vašu web stranicu. Nije isto ako želite rangirati stranicu na pojam “vesele mandarine” ili na pojam “prodaja automobila” jer naravno radi se o totalno drugačijoj konkurenciji.

Puno je teže preskočiti stranicu odnosno stranice koje se bore za ključne riječi gdje je konkurencija ogromna za razliku od ovih veselih mandarina gdje je u svega par dana moguće optimizirati stranicu da se pojavi u samom vrhu u rezultatima pretraživanja.

Osim konkurencije pri određivanju cijene važno je znati još toga, u nastavku nekoliko faktora:

– koliko stranica ima godina
– koliki autoritet ima stranica
– koliko ima ulaznih i izlaznih linkova
– koliko ima tekstualnog sadržaja
– arhitektura stranice
– dizajn i raspored unutarnjih stranica
– na kojem je jeziku stranica

Cijena SEO optimizacije za tražilice varira i ovisi o nekoliko faktora, kao što su veličina vaše web stranice, kompleksnost projekta, konkurencija u vašem sektoru i ciljevi vašeg poslovanja.

U prosjeku, početne cijene SEO usluga se kreću od oko 100 eura mjesečno, ovisno o količini rada i kompleksnosti projekta. Manji i jednostavniji projekti mogu koštati manje, dok je veći i složeniji projekti skuplji.

Neki agencije ili freelanceri nude stupnjevite cijene, gdje se cijena mijenja ovisno o količini rada i usluga koje se nude. Neki nude pojedinačne usluge, kao što je optimizacija ključnih riječi ili analiza konkurencije, dok drugi nude paket usluga koji uključuju optimizaciju ključnih riječi, optimizaciju sadržaja, link building i druge usluge.

U svakom slučaju, važno je da se posavjetujete sa SEO stručnjakom ili agencijom i da dobijete detaljnu procjenu cijene za vaš projekt. Također je važno biti svjestan da SEO optimizacija zahtijeva redovno održavanje i ažuriranje, stoga je važno razmotriti i troškove održavanja u cijenu.

Važno je također zapamtiti da SEO nije jednokratna investicija, već dugoročna strategija koja se mora redovito održavati kako bi se postigli i održali rezultati. Stoga, cijena SEO optimizacije može se pokazati kao investicija koja će se isplatiti u dugoročnom cilju.