Napravili smo web stranicu za Gradski muzej Jastrebarsko

gmj

Napravili smo web stranicu za Gradski muzej Jastrebarsko vodeći računa da stranica bude pregledna i funkcionalna, a istovremeno moderna i jednostavna za korištenje.

O muzeju:

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice, građenoj 1826. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Ovdje je izložena i glasovita bula – povelja kralja Bele IV. kojom je 12. siječnja 1257. Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog trgovišta.

U jaskanskom muzeju može se vidjeti povijesna zbirka koja svojim dokumentima, predmetima, fotografijama i namještajem slikovito opisuje građansku povijest Jaske od 13. do prve polovice 20. stoljeća. Gradski muzej prvotno je bio u dvorcu Erdödy, a 1996. godine premješten je u staru gradsku vijećnicu, koja je izgrađena 1826. godine. U stalnom postavu su cjeline koje govore o povijesti grada i okolice. Tu se čuva i “bula”, povelja kralja Bele IV. kojom je 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnoga kraljevskoga grada. Interesantne su već spomenuta zbirka iz obližnjeg dvorca Erdödy i spomen-soba dr. Vladka Mačeka, koji je rođen u Jastrebarskom. Osim toga se u muzeju nalazi i vrijedna etnografska zbirka.

Pogledajte web stranicu: www.gmj.hr

Ako vam se svidio članak podijelite ga na društevenim mrežama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na besplatni newsletter. Šaljemo vam isključivo koristan sadržaj.

Možda će vas zanimati