Nekoliko savjeta koji će vam pomoći ako ste odlučili pokrenuti vlastiti posao

Razmišljate ili ste već odlučili pokrenuti vlastiti poslao? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta u slijedećim redcima teksta.

Što biste voljeli raditi?

Odabir posla koji volite i za koji imate talent i znanje je ključan za uspjeh. Prvo pitanje na koje trebate odgovoriti jest – što biste voljeli raditi? Morate provesti vrijeme za samoanalizu i identificirati svoje interese, talente i vještine. Potražite aktivnosti koje vam donose radost i ispunjenje, a koje istovremeno nudi i tržište. Proučite tržište, branše i trendove te procijenite jesu li oni pogodni za vaše zanimanje.

Kakve vještine posjedujete?

Identificiranje vlastitih vještina i talenta je jedan od ključnih koraka u definiranju posla kojim se želite baviti. Vještine su ono što nas čini posebnima i razlikuju nas od ostalih, stoga ih je potrebno iskoristiti u poslovnom svijetu. Ispitajte svoje vještine i sposobnosti i provjerite postoji li zanimanje za njih. Ako ste jako dobri u matematici, možda biste se željeli baviti financijama. Ako imate talent za crtanje, možete se opredijeliti za kreativne djelatnosti.

Postoji li potencijalna klijentela?

Istraživanje tržišta je neophodno kako bi se utvrdilo postoji li potencijalna klijentela za vaš posao. Provjerite koliko je konkurentnost u tom području, koliko se toga već nudi, te koliko su zainteresirani za usluge koje želite ponuditi. Proučite potrebe i želje potencijalnih klijenata, te identificirajte nedostatke u tržištu koje biste željeli ispraviti svojim poslom.

Koliko novca vam treba za početak?

Financijsko planiranje je ključno za uspjeh u bilo kojem poslu, pa tako i kod pokretanja vlastitog. Prvo što bi trebalo učiniti jest izračunati koliko novca će biti potrebno za start up. To uključuje troškove za opremu, stanovanje, plaće zaposlenika i marketinške aktivnosti. Moguće je da će biti potrebno dugoročno financijsko zaduženje za poduzetnike koji nemaju dovoljno vlastitog novca ili ušteđevine. Ova investicija će se nadoknaditi u budućnosti, no potrebno je biti svjestan da će to biti dug proces. Stoga, izrada detaljnog poslovnog plana koji će uključivati financijski plan i projekcije prihoda, nužna je koraka prema pokretanju vlastitog posla bez novca.

Gdje se vidite u budućnosti?

Dugoročna vizija jedna je od ključnih komponenti uspješnog poslovanja. Pitanje “gdje se vidite u budućnosti” značajno je za pokretanje vlastitog posla jer će vam omogućiti da izradite strategiju kako postići svoje ciljeve i planove. Trebate se zamisliti gdje želite biti u roku od 5, 10 ili 15 godina i kako ćete svoj posao unaprijediti kako biste osigurali dugotrajno opstajanje na tržištu. Ako ste odgovorni i kreativni, te smatrate da možete uspjeti u poslu, to će vam dati dodatnu motivaciju i energiju za daljnje radne pothvate.