Pišem članak i odjednom nestane struje, što sada?

Činjenica je da WordPress koristi čak jedna četvrtina od svih web stranica na internetu ili 25% ako vam je tako draže. Također, činjenica je da se radi o milijunima ljudi koji svakodnevno pišu tekstualne sadržaje za svoju stranicu, dodaju razne datoteke poput slika, videa, dokumenata itd…

Koliko vam se puta dogodilo da ste odvojili svoje vrijeme i krenuli pisati jedan opširan članak o nekoj temi, pa vas je netko prekinuo telefonskim pozivom, smrznuo se preglednik ili je nenadano nestalo struje? Što će se dogoditi s napisanim tekstom?

Kada vam se ovakav scenarij dogodi nekoliko puta dok pišete koristeći Word, ubrzo zapamtite kombinaciju tipki “ctrl+s”. No, ako pišete tekst, dodajete slike koristeći direktno WordPress pomoću preglednika poput Firefoxa, Google Chrome, Opere i odjednom se dogodi izvanredna situacija?

WordPress ima takozvanu “auto save” funkciju tako da se ne morate brinuti da će napisani tekst zauvijek nestati ako npr. nestane struje. Također, WordPress ima i takozvane revizije odnosno “revisions” pa ukoliko često svoj tekst mijenjate, dotjerujete, ubacujete različite slike itd i iz nekog razloga želite vidjeti odnosno predomislite se i hoćete baš onu prvu verziju teksta ili ubačenih datoteka vrlo lako možete kliknuti na “revisions” i odabrati što vam treba po sistemu copy/paste.

Kako vratiti slike koje ste nekada imali na web stranici u nekom određenom članku, možda ste ih prebacili s mobitela na web i obrisali na mobitelu? Sve te slike koje ste jednom podigli na web stranicu možete pronaći u lijevom izborniku Media>Library. Uzmimo da imate hrpu slika, hrpu članaka i teško vam se snaći u svemu tome, onda sve što trebate je locirati taj određeni članak gdje su nekada bile slike i kliknuti na revizije pa pronaći putanje odnosno nazive slika što će vam olakšati da pronađete iste u medijskoj zbirci na vašoj web stranici.

Zanimljivo je da će WordPress spremiti onoliko verzija istog članka koliko vi puta mijenjate, odnosno klikate save draft. Taj višak se sprema u bau podataka i općenito stranica sporije radi stoga je možda dobra ideja ograničiti broj revizija na maksimalno 3, no vi kako želite.