Pokrenite svoj biznis, evo kako biti svoj šef

Postojećeg posla vam je preko glave, nezadovoljni ste, neispunjeni i sve češće maštate o pokretanju vlastita biznisa? Evo kako postati sam svoj šef…

Za početak na papir stavite neke osnovne smjernice. Čime biste se voljeli baviti? Što umijete raditi? Što možete ponuditi tržištu? Bez početna plana i ideje teško da ćete otkazom na postojećem poslu profitirati. Kada uspješno odgovorite na ova pitanja možete krenuti korak dalje. Zapitajte se koje tržište vidite kao potencijalno. Ovisno o tome vidite li se kao poduzetnik na području vlastita prebivališta ili poslovanje mislite proširiti na nacionalnom ili čak inozemnom nivou, ovisit će i sjedište vaše buduće tvrtke. A ono će vam biti potrebno za koju god opciju pokretanja posla se odlučite, a pritom mislimo na obrt, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću ili pak klasični d.o.o..

Štogod od ovog kao najpovoljnije izaberete trebat ćete i neki početni ili temeljni kapital. A neće vam ovo trebati samo za registriranje vaše poslovne djelatnosti već i za sami poslovni početak. Financirali se iz ušteđevine, kreditnim zaduženjem ili na neki drugi način, važno je da razradite financijsko poslovni plan i znate na čemu ste. Nemojte se libiti za ovo potražiti pomoć ili savjet stručnjaka i smatrajte ovu vrstu ulaganja ulaganjem u vlastitu budućnost u kojoj vam nije cilj poslovati u deficitu, iako će možda prvih godina tako i biti, ali to je nešto kroz što ćete, dok se ne oformite na tržištu, morati proći. Možda želite pokrenuti posao iz već postojećeg hobija?

Ono na što ćete još morati odgovoriti je i planirate li i možete li posao voditi samostalno ili će vam biti potrebna dodatna radna snaga, u vidu partnera, ali i zaposlenika. Koliko ih si možete priuštiti i koliko ćete ih platiti ponovno vas vraća na pitanje financija koje trebate. A ako ste ih poslovnim planom jasno definirali ovo ne bi trebao biti problem.

Možda baš i ne zvuči ohrabrujuće i jednostavno, ali nitko nije ni rekao da je šef biti lako. Jednako kao što nije niti nemoguće!