Prednosti i mane rada od kuće

Za sve one koji planiraju otvoriti vlastiti posao u svojoj kući evo presjek prednosti i mana rada od kuće.

Prednosti rada od kuće:

Ušteda

Rad od kuće znači smanjeno ili čak opće bespotrebno putovanje na posao, dakle zbogom visokim troškovima goriva, parkirnih karata te karata za bus/vlak/tramvaj.
Fleksibilnost

Napuštanje uredskog okruženja omogućuje Vam postavljanje vlastitog rasporeda rada kako biste učinkovitije odredili prioritet. Osim fleksibilnog radnog vremena imate i potpunu fleksibilnost prema radnom okruženju – to može biti Vaš kućni ured, restoran, kafić ili čak Vaša lokalna knjižnica.

Manje stresa

Prvih 10 minuta dana može biti stresno. Priroda uredskog okruženja olakšava drugima da postavljaju dnevni red na temelju njihovih potreba. Rad od kuće uklanja ova ometanja i omogućuje Vam da odredite svoj vlastiti posao.

Blizina obitelji

S dugim danima i jednako dugim putovanjima, teško je biti tu za obitelj. Rad od kuće omogućuje da budete bliže obitelji i pruža Vam fleksibilnost da ih posjetite u bio kojem trenutku. To je osobito važno za roditelje i starije skrbnike jer mogu imati mir te su dostupni odmah čim su potrebni.

Bez uniformi

U uredskom okruženju često je potrebno da se oblačite na određen način. Rad od kuće Vam pruža da nosite ono što Vam je ugodno.

Mane rada od kuće:

Nedostatak društvene interakcije

Navika na svakodnevni razgovor sa kolegama nestaje,jer rad od kuće će biti sasvim izoliran nakon odlaska iz takvog radnog okruženja.

Teže razdvajanje poslovnog od privatnog

Kada radite na istom mjestu u kojem živite, vrlo je teško odvojiti kućne obaveze od radnih. U tome smislu važno je postaviti posebnu radnu površinu svoje kuće koja postaje Vaša „radna zona“ i koristiti ostatak kuće za opuštanje i obitelj.

Nedostatak natjecateljskog duha

Ništa nas ne pokreće bolje od osjećaja da bolje radimo posao od svojih vršnjaka. Zapravo, neki od nas se snažno oslanjaju na element natjecanja kako bi se dodatno motivirali na poslu.

Više ometanja

Ako ste u kući s članovima obitelji ili kućnim ljubimcima, prekidi mogu biti česti i dugotrajni te time zapostavljate posao i obaveze.

Potreba za visokom samodisciplinom / motiviranjem

Rad od kuće pravi je test jake volje i odlučnosti. Bez menadžera koji vas drže na oku i bez članova tima koji gledaju na Vas, u osnovi možete učiniti ono što želite sa svojim vremenom. Previše je lako uključiti radio, televiziju ili čak igraće konzole samo da razbije tišinu koja može uvelike smanjiti količinu i kvalitetu Vašeg rada.