Prvi koraci u pokretanju online posla

Internet, zarada bez rada?

Netko vam je rekao kako je to super raditi iz vlastite fotelje, samo s laptopom? Mislite li da na Internetu ima kruha bez motike? Evo početni koraci za sve koji žele krenuti u online poslovanje. Svaki dan se povećava broj korisnika Interneta kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, sve više i više ljudi dobar dio svog vremena provode na Internetu. Svaki početak je težak, jednako tako teško je i početi online posao, a još teže ga je održati na životu – zaista, nemojte vjerovati kada vam kažu da je raditi na Internetu lakše nego imati “pravi” offline posao. Kroz ovaj članak pokušat ću navesti nekoliko ključnih stvari i dati vodič kako u par koraka pokrenuti posao. Prilikom pokretanja vlastitog budućeg poslovanja preko Interneta nužno je imati web stranicu kao temelj za sve ostalo.

Registracija domene, naziv web stranice

Za početak trebat će vam domena, odaberite nekakav dobar naziv domene. Najbolje je odabrati i registrirati naziv domene koji je lako zapamtiti i da na nekakav način ima veze s vašim poslovanjem. Sama registracija domene nije tako skupa, a vrijednost iste domene na kojoj izgradite web stranicu za par godina može biti ogromna.

Pouzdan, brz i povoljan web hosting

Odabir pouzdane tvrtke za smještaj vaše stranice je vrlo važna stavka, moje je preporuka da pogledate naše web hosting pakete. Za početak krenete s malim paketom, a u budućnosti kad vaše poslovanje počne rasti, možete nastaviti nadogradnjom večih web hostinga paketa. Ključne stvari pri odabiru web hostinga uključuju sljedeće: brzinu, server uptime, diskovni prostor, bandwidth, broj dodatnih domena, itd…. Ovaj hosting ima što trebate, stoga go for it!

Izrada web stranice

Ok, sada imamo domenu i web hosting pa je vrijeme da napravimo web stranicu. Pitate se treba li platiti za izradu web stranice ili koristiti gotov predložak? Izrada web stranice može koštati različite iznose ovisno o tome jeste li odlučili zaposliti web dizajnera ili želite postaviti gotov predložak, izbor je na vama.

Ukoliko imate udrugu možete naručiti besplatnu uslugu izrade web stranice.

Stvaranje sadržaja

Sadržaj web stranice odnosi se na tekstualni materijal na samoj stranici, praksa je napraviti kategorije i pod stranice (o nama, kontakt, proizvodi, usluge..). Sami napišite opis vašeg poslovanja, dodajte koju sliku, ne zaboravite napisati kontakt podatke i trudite se da barem jednom tjedno dodate novi članak na vašu stranicu. Tekst treba biti unikatan, nemojte kopirati s drugih stranica. Ako nemate volje ili vremena pogledajte ponudu za pisanje tekstova.

Link building & SEO optimizacija

SEO – optimizacija web stranica je proces koji nikada ne prestaje te je ključna stvar kako bi ostvarili čim više prometa s tražilica i samim time posjetitelje pretvorili u klijente. Link building ili gradnja linkova je ništa drugo nego zalaganje da dobijete čim više kvalitetnih ulaznih linkova na vašu stranicu.

Društvene mreže

Nemojte zaboraviti koristiti društvene mreže u promociji svojih usluga ili proizvoda. Vjerujte preko društvenih mreža možete sklopiti nove suradnje i uspješno prodati ono što nudite.

Zaključak

Sve ovo napisano su nekakvi osnovni koraci za početak vašeg online poslovanja. Internet je medij neograničenih mogućnosti tako da je poslovni potencijal ogroman i ima svijetlu budućnost.