Sedam karakteristika dobrih domena

Imena domena su zapravo nekretnine na internetu. Baš kao što je dobra lokacija od vitalnog značaja za građevinarstvo, tako će dobar naziv domene biti kamen temeljac uspjeha vaše web stranice. No, kako ih prepoznati? Ispod ćete naći sedam karakteristika dobrih imena domena.

Naziv domene mora biti kratak

Dobar naziv domene je kratak. Nije slučajnost da su sve domene s tri slova i četiri slova .com već zauzete, a da se pet i više slova također brzo kupuju. Ne postoji određeni broj znakova kojemu bi trebali težiti, samo zapamtite da je kraće bolje. Ako vam stvarno trebaju neke smjernice, pokušajte ići ispod 10 znakova, a nikad ne prelazite 20. Što se tiče broja riječi, domene s jednom riječju su pravi pogodak, one sa dvije riječi su dobre, sa tri riječi su prosječne, a one iznad su obično loša ideja. Primjer: pizza.com je super domena i vjerojatno vrijedi puno novca. superpizza.com je dobra domena s dvije riječi i vrijedi nešto manje, dok superukusnapizza.com je prosječna domena. superdobraukusnapizza.com je obična i skoro bezvrijedna.

Naziv domene mora biti lako su pamtljiv

Mnogi korisnici Interneta ne koriste oznake. Oni samo zapamte domene njihovih omiljenih web stranica i upišu ih kad god ih žele posjetiti. Pogodite što, ako je domena složena i nije lako pamtljiva, postoji vjerojatnost da ćete izgubiti posjetitelje. Primjer: 7w8u71.com je kratki naziv domene, ali nije lako pamtljiv, tako da je loša ideja koristiti ga za svoje web stranice (osim ako inicijali ne predstavljaju naziv web stranice ili nezaboravnu poruku).

Naziv domene mora se lako izgovarati

Posljednja stvar koju želite je da posjetitelji krivo upišu vašu domenu i završe negdje drugdje. Izbjegavajte uporabu neobičnih stranih riječi, riječi koje su složene za izgovor, kao i čudne kombinacije slova ili bilo što drugo što bi moglo uzrokovati da netko pogrešno upiše vašu adresu.

Najbolja je .com ekstenzija

Organizacije bi radije registrirale .org domenu, a tvrtke koje ciljaju vrlo specifične geografske regije možda žele registrirati lokalnu domenu (na primjer .hr, .com.hr). Osim ovih slučajeva, .com domena je uvijek najbolji izbor. Ova ekstenzija je najpopularnija, i već zapela u ljudskoj svijesti. Posjetitelji koji dolaze na vaše stranice preko tražilica ili organskih veza će obratiti pozornost uglavnom na ime, a ne na URL. Sljedeći put kada žele posjetiti vašu stranicu vjerojatno će upisati samo ime nakon čega slijedi .com. Pogodite što, ako ne postoji završit će negdje drugdje.

Naziv domene mora biti privlačan

Mnogi posjetitelji će doći na vaše stranice putem tražilica i putem izravnih linkova sa druge web stranice. To jest, oni će doći, ako je domena koju će vidjeti privlačna. Opisni naziv domene će dati posjetiteljima ideju o tome što je vaša stranica čak i prije nego što je vide. Ako su povezane ključne riječi prisutne u domeni, to bi također moglo pomoći u penjanju na ljestvici tražilice.

Napravite brand od svoje domene

Brendirane domene će imati lijep izgovor, zanimljivu kombinaciju slova ili jednostavno atraktivan vizualni efekt. Ponekad on neće biti opisan, ali može biti jednako učinkovit. Brendirane domene će učiniti da vaši posjetitelji povezuju ime vaše web stranice i njen sadržaj. (Uočite da brendirana domena može biti opisna u isto vrijeme, ali to nije uvijek slučaj.)

Vaša domena ne treba crtice i brojeve

Naziv domene koja sadrže crtice i brojke su jeftinija opcija i to sa debelim razlogom. Takve domene pate od istog problema kao i domene koje ne koriste .com ekstenziju ili imaju složeniji izgovor. Mnogi posjetitelji će zaboraviti crticu kad budu htjeli doći do vaše stranice. Na kraju će se pokušati pristupiti webu upisivanjem domene bez crtice i otići će na drugu stranicu. Brojevi, s druge strane, će zbuniti ljude prilikom upisivanja.

Zaključak

Nemojte se obeshrabriti ako vaša trenutna domena nema sve ove osobine. Ovo su samo faktori koji bi trebali uzeti u obzir prilikom ocjenjivanja imena domena. Postoji mnogo primjera popularnih web stranica s nazivom domena koje nemaju jednu ili dvije točke obuhvaćene na ovom popisu. Samo pazite da vaša domena ima većinu obilježja i te bi trebalo biti u redu.