SEO Friendly URL struktura za WordPress

Nakon uspješne instalacije WordPressa potrebno je podesiti najbolju moguću link strukturu koja nam stoji na raspolaganju. Iz slike je vidljivo da imamo ponuđene (settings>Permalinks) razne opcije.

Prva Default opcija izbacivat će linkove tipa /?p=2323 kao što vidite na slici i nikako nije dobra u SEO smislu. Izaberemo li drugu ili treću opciju dobit ćemo datum prije imena što je također totalno nepotrebno. Četvrta je numerička struktura koja je loša kao i prva opcija.

Napokon, postoji i peta (Custom) struktura u kojoj možemo sami odrediti našu idealnu SEO Friendly URL strukturu. Većina vas koji ste se susreli s WordPressom mislite da pod Custom treba upisati: /%postname%/ na vaše nezadovoljstvo reći ću da je po mom mišljenju najbolje upisati ovo: /%category%/%postname%/

Slijedi i obrazloženje:

Prva fora izbacit će: /blog/moj-prva-slika/

Dok će druga izbaciti: /blog/galerija/moj-prva-slika/

Ako kreiramo pet kategorija na svom blogu, prilikom objave nekog članka u pojedinoj kategoriji dobit ćemo link s imenom kategorije te imenom članka, ako još to ime popratimo u tekstu samog članka i title tagu a sadržaj bude originalan vrlo vjerojatno će dotični članak biti među prvima na tražilicama naravno ako i pokupimo koji link s drugih stranica.

Za one koji žele znati više, slijedite link: Using Permalinks.

Ukoliko želite maknuti “category” iz strukture koje ćete dobiti ako polje “Category base” ostavite prazno plugin WP No Category Base biti će od velike pomoći.