Sitemaps i brzo indeksiranje web stranice u Google tražilici

Kada otvaramo novu web stranicu, jedan od najvećih ciljeva nam je da se ta stranica što prije pojavi na Googleovim stranicama rezultata pretraživanja (SERP). Međutim, često se stvara zabluda o brzini kojom se nove stranice indeksiraju. U ovom članku ćemo istražiti pojam sitemapa i njihovu vezu s brzim indeksiranjem stranica te objasniti zašto je njihovo korištenje možda manje važno nego što se misli.

Sitemaps i njihova svrha

Sitemaps su XML datoteke koje sadrže popis svih linkova na vašoj web stranici. Ti linkovi se potom prijavljuju putem alata za webmastere Googlea kako bi se omogućilo brže pronalaženje i indeksiranje pojedinih stranica od strane Googleovih web-pauka. Ideja je da će sitemaps pomoći Googleu da pronađe i indeksira što više stranica na vašoj web lokaciji.

Zabluda o korištenju sitemapa

Iz mog osobnog iskustva, mogu reći da se pojam sitemapa može previše naglasiti. Često se preporučuje da novi vlasnici web stranica koriste sitemapove kako bi ubrzali indeksiranje njihovih stranica. Međutim, želim istaknuti da korištenje sitemapa možda nije toliko korisno koliko se čini, a ponekad čak može biti i kontraproduktivno.

Važnost prirodnog pronalaženja linkova

Kada prijavite sitemap, zapravo dajete Googleu gotove linkove prema svojoj stranici. Međutim, važno je shvatiti da Google preferira prirodno pronalaženje linkova. To znači da ako Googleovi paukovi sami pronađu vaše linkove, ti linkovi mogu imati veću vrijednost u smislu indeksiranja i pozicioniranja na SERP-u.

Pomoć prirodnog pronalaženja

Nemojte brinuti o tome da Googleovi paukovi neće pronaći “duboke” linkove na vašoj web stranici. Oni će to sigurno učiniti. Međutim, možete im pomoći tako da postavite direktne linkove s drugih stranica koje Google već prepoznaje, kao što su blog članci ili slični izvori. To će pružiti dodatnu potvrdu vašim linkovima i olakšati njihovo pronalaženje.

Iako se sitemaps često preporučuju kao sredstvo za brzo indeksiranje web stranica, njihova važnost može biti pretjerana. Google preferira prirodno pronalaženje linkova, a vaši linkovi mogu dobiti veću vrijednost ako ih Googleovi paukovi sami pronađu. Ipak, korištenje sitemapa može olakšati tražilicama indeksiranje vašeg sadržaja. Stoga, prilikom otvaranja nove web stranice, imajte na umu ove činjenice i odlučite o upotrebi sitemapa sukladno potrebama vaše stranice.

Važno je napomenuti da korištenje sitemapa može olakšati indeksiranje vašeg sadržaja od strane tražilica. Kroz sitemaps, tražilice će lakše identificirati stranice koje trebaju indeksirati. Stoga, iako sitemaps nisu presudni, njihovo korištenje može biti korisno za poboljšanje indeksiranja vašeg sadržaja.

Česta pitanja

Trebam li koristiti sitemaps za svoju web stranicu?

Korištenje sitemaps može biti korisno, ali nije nužno. Važno je da vaša web stranica ima dobar interni povezivanje i da je strukturirana na način koji omogućuje lako pronalaženje stranica od strane tražilica.

Hoće li Google pronaći sve moje linkove ako ne koristim sitemaps?

Googleovi paukovi su vrlo sposobni u pronalaženju linkova na web stranicama. Ako vaša stranica ima dobro interno povezivanje i neke solidne vanjske linkove prema njoj, Google će vjerojatno pronaći sve vaše linkove.

Koje su prednosti korištenja sitemaps?

Korištenje sitemaps može olakšati tražilicama indeksiranje vašeg sadržaja, posebno ako imate veliku web stranicu s mnogo stranica ili ako često ažurirate sadržaj.

Postoji li rizik od korištenja sitemaps?

Ne postoji direktni rizik od korištenja sitemaps, ali trebate biti svjesni da sitemaps sami po sebi neće automatski poboljšati rangiranje vaše web stranice na SERP-u. Vaša web stranica i kvaliteta sadržaja su i dalje ključni faktori.

Kako mogu znati je li moj sitemap ispravno postavljen?

Možete provjeriti jesu li vaši sitemaps ispravno postavljeni koristeći alate za webmastere, poput Google Search Console. Ti alati će vam pružiti informacije o indeksiranju vaših stranica i eventualnim pogreškama u sitemaps datoteci.