Što je content marketing i kako ga koristiti?

Kao što, u prijevodu s engleskog, sama riječ kaže content marketing bila bi reklama kojom se predstavljate svijetu nekakvim sadržajem. Pod pojmom sadržaj podrazumijevaju se svi mogući načini kojima se nastojite približiti potencijalnoj klijenteli koju nastojite pridobiti neovisno radi li se o videu, blogu ili tek objavi na nekoj od društvenih mreža. Ipak, nije svaka objava content marketing i ono što ga od nje razlikuje promišljena je i unaprijed razvijena strategija koja će polučiti željeni efekt.

Ono od čega ćete, poželite li se služiti ovom vrstom marketinga, početi svakako je ono čime se vi bavite te u skladu s time pomno isplanirati daljnje korake koristeći istovremeno moć društvenih mreža. Objavite li na istoj video link vašeg omiljenog benda, a bavite se primjerice prodajom opreme za frizerske salone, to baš i ne bi bio content marketing nego tek puka objava sadržaja koji možda jest zanimljiv, ali kroz koji ne možete očekivati nekakav poslovni uspjeh. S druge strane, objava videa s kratkim uputama za savršene kovrče uz ponudu profesionalnog uvijača za kosu kakav nudite u svom asortimanu dobar je i itekako kvalitetan content marketing kojim možete potaknuti ono što kroz sadržaj u ovom slučaju zapravo i želite – povećanje prodaje.

Još jedna od značajki ove vrste reklame njezina je besplatnost i to za sve sudionike. Za nju uopće ne morate izdvojiti nikakav novac i uz malo truda njome se možete pozabaviti i sami, a i sadržaj koji tako potencijalnim kupcima, posjetiteljima ili poslovnim partnerima nudite za njih je posve besplatan, ali i dovoljno kvalitetan da biste ih pridobili za ubuduće.

Osim kvalitete i usklađenosti sadržaja s predmetom vlastita poslovanja, jednom kada počnete koristiti moć ovog gotovo čudesnog marketinškog alata nastojte zadržati kontinuitet, ali i kvalitetu. Povratna informacija koju ćete dobiti od onih kojima je upućena kao i rezultati koje ćete na taj način polučiti (ili nećete) neka vam služe kao nit vodilja za to.