Što je to lokalni SEO?

Ako ste se ikada zapitali postoji li razlika između SEO optimizacije u Splitu od one u Zagrebu ili nekom drugom gradu, odlučili smo vam razriješiti tu nedoumicu.

Neće svaka osoba dobiti jednake rezultate pretraživanja, a lokacija je jedan od ključnih faktora o kojem ovisi rezultat u tražilici. Dakle, lokalni SEO je postupak optimizacije neke web stranice kako bi se povećala njena vidljivost u tražilicama na određenoj lokaciji.

Kome je potreban lokalni SEO?

Web stranice svih restorana, kafića, frizerskih salona, hotela te ostalih tvrtki i djelatnosti koje djeluju lokalno trebale bi imati kvalitetno optimiziranu stranicu za lokalne rezultate. Prilikom pretrage tvrtki ovakvog tipa, Google će korisnicima koji pretražuju takve usluge prikazati lokalne SEO rezultate. Drugim riječima, „servirat“ će najbliži i najbolji rezultat. Uzmimo za primjer dvije osobe iz dva različita grada. Prva osoba živi u Zagrebu, a druga u Dubrovniku. I jedna i druga traže usluge vodoinstalatera te upisuju iste pojmove u tražilicu. Hoće li rezultat pretraživanja biti isti? Neće. Prvoj osobi prikazat će se vodoinstalaterske usluge u Zagrebu ili čak u njenom kvartu ukoliko postoje, dok će pretraživanje druge osobe rezultirati prikazom vodoinstalatera u Dubrovniku.

Dakle, lokalni SEO je važan za svaku tvrtku čija se djelatnost obavlja na jasno određenom i definiranom području, a u interesu joj je povećati broj potencijalnih klijenata. Važno je naglasiti da pogodnosti lokalnog SEO-a nisu u mogućnosti iskoristiti svi, već samo one tvrtke čija lokacija zaista spada pod mjesto pretrage.

Proces izrade lokalne SEO optimizacije

Ako uzmemo u obzir da u jednom danu preko milijardu ljudi pretražuje Google karte kako bi pronašli željene lokacije, odnosno tvrtke, dolazimo do zaključka da lokalni SEO može itekako doprinijeti razvoju vašeg poslovanja. Budući da pri pretraživanju Google prikaže samo tri najbolje optimizirana mjesta, svakoj tvrtki je u interesu biti ispred konkurencije. Kako biste povećali potražnju i broj svojih klijenata potrebno je voditi računa o nekoliko stavki.

Kreiranje NAPa

Prvi korak je kreiranje podataka o tvrtki, tzv. NAP (Name, Address and Phone Number). Dakle, naziv tvrtke, adresa i broj telefona moraju biti unificirani i sinkronizirani na svim platformama. Važno je provjeriti je li naziv tvrtke na svakoj platformi isti. U slučaju da nije, potrebno ga je uskladiti s originalnim nazivom.

Izrada Google MyBusiness računa

Google MyBusiness je besplatna platforma koja vlasnicima tvrtki omogućava povećanje njihove online vidljivosti, a korisnicima olakšava pronalaženje određenih usluga u lokalnom području. Kako biste bili vidljivi na online karti i zauzeli mjesto na popisu lokalnih poduzeća otvorite Google MyBusiness račun u svega nekoliko jednostavnih koraka.

Redovite objave

Premda mnogi misle da su objavom tvrtke na Google MyBussiness-u riješili sav posao, to ipak nije tako. Od iznimne je važnosti ažurirati profil, podatke o tvrtki te redovito objavljivati zanimljiv sadržaj, fotografije i video zapise.

Važna uloga recenzija

Imajte na umu da više od 80% korisnika uzima u obzir online recenzije prilikom odabira nekog proizvoda ili usluge. Samo u slučaju da na određenom području nema velike konkurencije, postoji mogućnost da se tvrtka bez recenzija prikaže u prva tri mjesta. Iz tog razloga, vrlo je bitno brinuti o zadovoljstvu klijenata. Od svojih klijenata možete zatražiti recenziju osobno ili pak putem web-stranice, e-maila i društvenih mreža.

Zapamtite da svaka pozitivna recenzija doprinosi višem pozicioniranju u tražilicama, viša pozicija u tražilicama doprinosi većem broju klijenata, a veći broj klijenata doprinosi uspješnosti vašeg poslovanja.