Što je to redizajn i kada je vrijeme za novi dizajn web stranice?

Redizajn web stranice ili novi, bolji i moderniji dizajn postojeće web stranice. Svrha redizajna je unaprijediti i modernizirati postojeću web stranicu.

Što je to redizajn web stranica?

Redizajn web stranice vam je potreban kada postojeća web stranica ne ispunjava svoj cilj. Usluga redizajna obuhvaća izradu novog privlačnog dizajna web stranice koji je moderan i prilagođen za prikaz na svim uređajima. Redizajn se odnosi i na unapređenje i modernizaciju postojeće web stranice kako bi postigli što bolje korisničko iskustvo. Imate lošu web stranicu? Kada potencijalni klijent posjeti vašu web stranicu, on će vjerojatno otići potražiti uslugu kod konkurencije, možete li si to priuštiti?

Kada je vrijeme za redizajn web stranice?

Malo je smiješno da čim pokrenete web stranicu osuđeni ste da ćete jednog dana trebati odraditi redizajn iste. Pitanje je kada je pravo vrijeme za redizajn postojeće web stranice, odnosno kada ćete s sigurnošću znati da vam treba redizajn. Ukoliko razmišljate na način hajmo nešto malo promijeniti radi reda, hajmo u redizajn jer ste čuli da se inače to radi s vremena na vrijeme znajte da to nisu signali koji vam govore da trebate redizajn. Dizajn kao i redizajn služi određenoj svrsi.

Svrha novog dizajna web stranice proizlazi iz činjenice da ste analizom postojećeg stanja uvidjeli kako ćete novim dizajnom, drugačijim rasporedom elemenata, izgradnjom boljih landing stranica uspjeti povećati funkcionalnost, korisničko iskustvo i na kraju prodaju koju ostvarujete preko weba. Ovo se ne odnosi na vlasnike web stranica čiji dizajn nije mijenjan već godinama i koji nemaju niti postavljen Google Analytics. Za njihove stranice je redizajn jednostavno nužan.

Zašto napraviti redizajn web stranice?

Svaka web stranica nakon određenog vremena jednostavno treba redizajn, kako se kaže u narodu “web ti je pregazilo vrijeme”. Baš kao što ćete i vi dolaskom novih modnih trendova promijeniti dio garderobe u svom ormaru, tako i vaša web stranica s vremena na vrijeme vrišti za promjenom. Premda korisnici često misle kako redizajn web stranice obuhvaća samo promjenu njenog izgleda, stvar je mnogo kompleksnija i značajnija od toga. Tehnologija gotovo svakodnevno napreduje, novih je trendova sve više, a vi ste i dalje zadovoljni svojom web stranicom kreiranom prije nekoliko godina?

Zadovoljni ste izgledom stranice, no ne i funkcijom? Zašto nema zainteresiranih za vaš proizvod ili uslugu? Zašto nema posjetitelja? Zašto, zašto, zašto…?  Negdje očito postoji problem. A mi smo vam odlučili dati odgovor na svako vaše “zašto”.

Zato što je vrijeme za redizajn web stranice! A zašto napraviti redizajn? Pročitajte u nastavku teksta.

Unaprijedite poslovanje i ostvarite poslovne uspjehe

Svi vlasnici web stranica dijele istu želju – postići kvalitetne poslovne rezultate. Bilo da se radi o većoj zaradi, boljoj poziciji na tražilicama ili pak izdizanju nad konkurencijom, redizajn je nužan za korak naprijed. Prije nego odlučite kako će izgledati vaša redizajnirana stranica, napravite plan, napišite na papir sve što je dosad funkcioniralo uspješno, a što nije, kao i koji su novi ciljevi koje redizajnirana stranica mora zadovoljiti. Primjerice, ako se bavite prodajom, sve proizvode koji vam izlaze iz asortimana stavite po akcijskim cijenama kako bi se što prije riješili zaliha sa skladišta.

Ili se možda bavite organizacijom putovanja i primijetili ste da vam uspješno ide prodaja aranžmana u Hrvatskoj, no željeli biste poboljšati prodaju i internacionalnih putovanja? U tom slučaju ćete istražiti s kojim kompanijama je najisplativije surađivati, kao i koje popuste ili usluge (kao npr. besplatan doručak) možete uključiti u svoju ponudu. Također, jedan od ciljeva vam može biti i prevođenje web stranice na nekoliko jezika.

Želite li pak privući više čitatelja na svoj blog, poradite na kvalitetnijem sadržaju namijenjenom ciljanoj publici. Neka tekstovi budu unikatni i korisni. Svaki je biznis individualan i svaki zahtjeva drugačiji pristup, stoga redizajn web stranice ovisi isključivo o vašim željama i konačnim ciljevima.

Boljom navigacijom do zainteresiranih klijenata

Kada je u pitanju navigacija web stranice, imajte na umu da je manje više. Korisnici preferiraju jednostavnost, a web stranica koja nudi sve i svašta u konačnici ne nudi – ništa. Drugim riječima, korisnici žele što lakše i brže doći do informacija zbog kojih i jesu na vašoj web stranici. Ako pak korisnik mora “lutati” po stranici kako bi našao cjenik, katalog ili kontakt informacije, onda je vaša stranica blago rečeno – u totalnom kaosu. Iskustva su pokazala da korisnika trebaju dijeliti maksimalno tri klika od informacija po koje je došao, u suprotnom postoji velika vjerojatnost da će napustiti stranicu i otići kod konkurencije. Učinite web stranicu tako da omogući korisniku kvalitetnu i jednostavnu navigaciju koja će uključivati ponudu vaših proizvoda ili usluga, blog i kontakt informacije.

Redizajnom do responzivne web stranice

Više od 70% prometa koji se ostvaruje putem interneta dolazi s mobilnih uređaja zbog čega je od iznimne važnosti kako će vaša web stranica izgledati na zaslonima mobitela. Responzivnost je jedna od najvažnijih stavki kojoj treba posvetiti pažnju prilikom redizajna, a zadatak je uspješno obavljen onda kada vaša stranica na svakom uređaju bude izgledala kao da je dizajnirana upravo za njega. Stranice koje nisu prilagođene mobilnim uređajima izazivaju odbijanje kod korisnika jer se nitko ne želi mučiti s neprestanim zumiranjem i smanjivanjem stranice kako bi došao do određenih informacija. To je još jedan od razloga zbog kojeg vrlo lako možete izgubiti potencijalnog klijenta. Također, osim same estetike responzivnost ima bitnu ulogu prilikom rangiranja na Google-u što vas bespotrebno može učiniti manje vidljivima.

Optimizacija – ključ uspješnog redizajna

I kao šećer na kraju, ključ uspješnog redizajna čini kvalitetna optimizacija. Ako vaša stranica nije optimizirana za tražilice, šanse za postizanje uspješnih rezultata su minimalne.

Kako znati da je stranica loše optimizirana?

Ukoliko vas je teško ili nemoguće pronaći na tražilicama, znači da Google ili neki drugi pretraživač ne prepoznaju vašu web stranicu zbog neodgovarajućeg sadržaja, naslova i fotografija koje nisu SEO “friendly”.

Pravi redizajn puno je više oko izmjene boja na stranici, pravi redizajn je zapravo preokret svega lošega i mora obuhvatiti rad na ključnim riječima, poboljšanju sadržaja, povezivanju s društvenim mrežama, gradnji linkova i mnoštvu drugih sitnih detalja koji će naposljetku rezultirati velikim promjenama i pozitivnim rezultatima.