Trebam li snimiti kratki video za promociju svog poslovanja?

Kad pogledate bilo koji YouTube video, svaki nosi reklamu u obliku kratkog videa u sebi. Unazad dvije-tri godine, te su se reklame svodile na malu kockicu pri dnu, danas su prije videa, usred videa, na kraju videa. To govori samo za sebe o isplativosti.

Internet oglašavanje je trenutno najjeftinija opcija sa najvećim dosegom kupaca, čak i da je platite, a najbolje je što kratak video možete napraviti besplatno i provest kroz svoje postojeće kanale kao dodatak vašem dosadašnjem marketingu.

Zašto video kao promocija? Jedan surovo iskren razlog: lijenost. Kupac je danas zahvaljujući tehnologiji postao pasivan, voli da mu je sve pruženo na najlakši mogući način. Čitanje ga zamara i za to ga je potrebno potaknuti. Kratak video će mu pružiti određenu informaciju bez ikakvog njegovog truda i ako ga zainteresira, on će posjetiti stranicu za dodatne informacije.

Ako imate inspiracije i nešto znanja o snimanju i obradi videa, ne postoji ni jedan razlog zašto ne biste makar probali. Uz kvalitetnu kameru i dobar video editor, koji možete besplatno skinuti, uz malo truda možete sami napraviti svoju reklamu. U nju ćete utrošiti samo svoje vrijeme. Pritom se misli na manja trgovačka društva; obrtnike ili samostalne djelatnike. Veća firma koja već ima razgranato poslovanje, a želi se približiti većem broju kupaca, trebala bi posegnuti za profesionalnom snimkom i copywriterom koji će smisliti adekvatan slogan, tekst koji će pratiti reklamu itd.

Kratki video je promocija i vas i vašeg poslovanja. Šlampavo napravljen, s pogreškama u tekstu koji ga prati, stvorit će lošu sliku o vama i automatski poljuljati vjeru u vaš proizvod ili uslugu. Reklama može jednako pomoći i odmoći. Za pretpostaviti je da ćete prvo vježbati izradu videa i pokušavati tako dugo dok to što stvorite nema odlike koje dobar kratak video treba imati, a tek onda se odlučiti na objavu reklame.

Trajanje kratkog videa ne bi trebalo biti duže od 30 sekundi. Kroz taj vremenski okvir trebate predstaviti svoj proizvod ili sebe. Zašto ne biste predstavili sebe ako ste samostalan djelatnik, izrađujete nešto? Kupci se vole povezati sa prodavateljem, steći dobro mišljenje. Možete prikazati svoj rad od početka izrade do finalnog proizvoda. Pri tome fokus nije na vašem izgledu, već na radu. Znači, ako npr. izrađujete neki proizvod od drva, metala, kamena, nećete za potrebe snimanja svog videa biti u odijelu sa savršeno manikiranim noktima, frizurom i bez trunke prašine na sebi.

U video možete ubaciti glas ili tekst koji mora biti kratak, jasan, gramatički točan. On će pratiti predstavljanje vas/vašeg proizvoda, indirektno potaknuti kupca na kupnju i pozvati ga da posjeti vašu prodajnu stranicu. Prednost i mana videa je pamtljivost. Slike se bolje, lakše i duže pamte od pročitanog teksta. To je stavka kojoj treba dati punu pozornost. Radije počnite sa skromnim, jednostavnim predstavljanjem u kojem ćete moći odvagnuti svaku sekundu, umjesto kompliciranim i nakrcanim sadržajem. Obratite pažnju na asocijacije koje video može izazvati, prije objavljivanja pokažite ga prijateljima, poznanicima, rodbini, svojoj baki koja vam uvijek nađe manu i uzmite u obzir njihovo mišljenje.

Kad ste svladali izradu videa, ostaju vam ne baš zanemariva pravila reklamiranja. Zabranjeno je svako korištenje tuđih naziva i slogana, potpuno su nepoželjni direktni pozivi na kupnju. Možete koristi riječ „akcija“ za određeni proizvod ako je zaista na akciji. Ime vašeg videa mora biti vezano za vaše poslovanje, ime vaše djelatnosti u potpunosti jednako onom koje je registrirano na trgovačkom sudu, ako se radi o registriranoj trgovačkoj djelatnosti, napisano istom veličinom slova. Velika slova u imenu nisu poželjna. Bilo koji oblik golotinje, vulgarnih izraza, diskriminacija ne prolazi. Reklama vezana uz klađenje, oružje, alkohol ili duhan ima svoje zakonom regulirane okvire koje nije pametno kršiti. Proizvodi koji se reklamiraju kao lijek ili sredstva za mršavljenje moraju imati potvrdu da su u skladu sa zakonom o njihovom sastavu. Reklama koja navodi na prijevaru i/ili krši autorska i intelektualna prava, plus pravila mreže na koje će video biti postavljen.

Pravila ne postoje samo da bi zaštitila i kupce i prodavače, ona vam mogu biti smjernica pri izradi svojeg materijala, tako da na vrijeme izbjegnete eventualne pogreške koje se mogu odraziti negativno na vaše poslovanje. Prije izrade videa trebate napraviti dobru web stranicu ili ako imate udrugu možete naručiti besplatnu izradu web stranice.