Trendovi u digitalnom marketingu

Živimo u vremenu kada je gotovo nezamislivo da određeno poduzeće ili brend nema barem jednu društvenu platformu preko koje komunicira sa svojim korisnicima. U zadnjih par godina društvene mreže kao što su Instagram, Youtube i Facebook su se pokazale od ključne važnosti ukoliko pojedinac želi uspjeti u svom poslu. Sve je više mladih ljudi koji od svoje ideje ili od samih sebe žele napraviti brend, što bi im bez društvenih mreža bilo nezamislivo i upravo zato je bitno biti u korak s trendovima koji vladaju na društvenim mrežama.

Može se reći da su dvije najraširenije platforme za oglašavanje postale Youtube i Instagram te samim time i video oglašavanja. Na Instagramu je sve krenulo od slika, međutim sve više su popularni video zapisi u kojima se pojedinci na što autentičniji način mogu prezentirati svojim korisnicima te se samim time više povezati s pratiteljima. Djeluju dostupnije što je korisnicima od izuzetne važnosti.

Live video zapisima se još više može približiti korisniku jer se ostavlja dojam da je u središtu zbivanja te mu samim time dajemo na važnosti što bi ga još više moglo potaknuti da konzumira određeni brend. Također korisnici u tom trenutku mogu vidjeti sve “nesavršenosti” koje stoje iza uspješnog brenda za razliku od slika koje su najčešće savršeno montirane i često nisu autentične. Upravo uvid u te “nesavršenosti” gradi povjerenje između brenda i korisnika.

Već spomenuta autentičnost i personalizacija su također jedni od ključnih sastojaka za uspjeh. U današnjem vremenu kada je perfekcionizam otišao predaleko, korisnici više vole brendove koji su originalni i ne zadovoljavaju svačiji ukus, a upravo to se postiže autentičnošču.

Oglašavanje putem malih influencera je još jedan od trendova koji će definitivno biti popularan u narednoj godini. Ne samo da su cjenovno pristupačniji od influencera koji imaju na stotine tisuća pratitelja, nego su i dostupniji ciljanoj publici. Gotovo uvijek odgovaraju na pitanja korisnika putem društvenih mreža bilo da se radi o komentarima ili live prijenosima i na taj način čine proizvod dostupnijim. Isto tako, osluškivanje ciljane publike je također vrlo važno jer na taj način određeni brend može promijeniti neke eventualne nedostatke u poslovanju i samim time ga poboljšati. Zato je bitno s vremena na vrijeme postaviti određene ankete i slično na neke od društvenih stranica kako bi korisnici mogli izraziti svoje mišljenje, ocijeniti kvalitetu usluge itd..

Na kraju krajeva, bitno je pratiti trendove koji se nameću prilikom oglašavanja, jer se time brend ističe u gomili ostalih brendova, a to će mu zasigurno poboljšati poslovanje što je i cilj svakog poduzeća.