Trikovi kako poboljšati online prodaju

Zanimaju vas trikovi kako poboljšati online prodaju? Pročitajte savjete sažete u pet cjelina.

1. Efekt aureole

Pojam efekt aureole je skovao Edward Thorndike. Pojam pokazuje ljudsku tendenciju da stvara sud o osobi na temelju površnog (prvog) dojma, a to je prikazano na primjeru osobe s aureolom. Osoba prikazana s aureolom je obično anđeo i iz toga naravno pretpostavljamo kako je to dobra osoba. Efekt aureole na sličan način funkcionira i u potrošačkom svijetu. On stvara povjerenje i lojalnost prema određenom brendu.

Na primjer, potrošač kupi proizvod određenog brenda i taj proizvod mu se svidi. Nakon toga brend pusti u prodaju drugi proizvod koji nema veze s prvim proizvodom, kupac će kupiti i drugi proizvod istog brenda bez da gleda proizvode drugih brendova zbog prethodnog dobrog iskustva. Jedan primjer brend/kompanija Apple postojao je desetljećima, ali ga je tek lansiranje Ipoda lansiralo u zvijezde. Uspije Ipoda znatno je pomogao u poboljšanju prodaje Mac laptopa, a to se dogodilo jer su kupci iPoda bili toliko zadovoljni da su također kupili i druge Apple proizvode. Savjet, ako stvarate zanimljiv i koristan sadržaj na Vašem blogu, to može stvoriti pozitivan dojam o Vašem brendu koji će posljedično dovesti do prodaje. Naravno, vrijedi i obrnuto ako stvarate loš sadržaj i loše tretirate svoje sljedbenike to će staviti loš dojam.

2. Teorija uzajamnosti

Potreba za vraćanjem usluge nama je u prirodi. Primjer, ako vas prijatelj odveze nekamo imat ćete možda potrebu nadoknaditi troškove goriva ili ćete mu kupiti kavu u znak zahvale. U marketingu to funkcionira tako da Vi date nešto Vašim kupcima i potaknete da Vam daju nešto natrag. Što možete ponuditi kupcima? Besplatan sadržaj, dobar sadržaj, besplatne probne verzije, ekskluzivne pogodnosti.

3. Strah od propuštanja

Nema ništa što će bolje potaknuti kupnju od straha od žaljenja. Sjetite se samo koliko ste puta i sami kupili neki proizvod samo zato jer je bio na akciji. Kako koristiti teoriju straha od propuštanja?

– Ograničite vrijeme kupnju (Npr. akcija traje do kraja dana“)
– Ograničite zalihe (Npr. prodaja do isteka zaliha )
– Ograničite količinu (Npr. prvih sto kupaca dobiti će poklon bon od 50 kn )

4. Vizualna teorija

“Dobro je zapakirano? Sigurno će se bolje prodati.” Koliko smo puta ovo čuli, nesvjesno ne znači ništa, no svjesno izvlači dobru pouku. Možeš imati najkvalitetniji proizvod na svijetu, ali ako je njegova prezentacija loša, uzalud Vam trud. Čovjek je vizualno biće, iako to sami sebi ne želimo priznati, sudimo temeljem izgleda, zato je važno imati dobru web stranicu jer ste u startu pola posla odmah odradili.