Vrlo je važno redovito ažurirati i dodavati nove informacije na web stranici

Odlučili ste izraditi web stranicu – odredili ste njenu strukturu, naveli bitne informacije, postavili mnoštvo slika i videozapisa, te napisali i poneki blog post. Je li Vaš posao s web mjestom sada gotov? Odgovor je: nikako! Ažuriranje same web stranice, kao i njenog sadržaja, jedna je od bitnih stavki za uspješnost online poslovanja. Razlozi za to mogu biti tehničke, ali i društvene prirode.

Primjerice, trendovi (odnosi ono što pojedince najviše privlači) mijenja se iz dana u dan. Stoga je bitno voditi računa da i Vaša stranica prati trendove. Dizajn je prvo što Vašim posjetiteljima privuče pažnju. Stoga je potrebno voditi računa da i estetika Vaše stranice bude u korak s trendovima.

Osim vizualne komponente, bitno je dodavati nove informacije i ažurirati stare. Netočne informacije mogle bi negativno utjecati na kredibilitet Vašeg poslovanja. Učestalo provjeravanje informacija (jesu li zastarjele, je li se u međuvremenu nešto važno promijenilo, itd.) osigurat će da su tvrdnje koje navodite uvijek točne i provjerene. Osim toga, dodavanje novog sadržaja povoljno će utjecati i na sam promet Vašeg web mjesta, odnosno Vaša će stranica privlačiti više posjetitelja.

U pisanju blog postova ili izradi web stranice zasigurno se služite i hipervezama (linkovima). Linkove možete koristiti kada želite posjetitelje usmjeriti na neku novu stranicu – bilo to Vaš blog post ili tuđa web stranica s bitnim informacijama. No ponekad sadržaj tih linkova ne ostane isti. Post može biti obrisan, zastario, sadržaj izmijenjen u neki drugi tekst, ili jednostavno web stranica više nije u funkciji. Da biste izbjegli ovakve linkove, korisno je pregledati njihovu ažurnost u Vašim objavama.

Što se tehničkog dijela tiče, ažurnost je bitna i u ovom aspektu. Na primjer, prevelike veličine fotografija ili neki elementi dizajna mogu usporavati učitavanje stranice, pri čemu će je potencijalni klijenti frustrirano napustiti. Da biste ovaj problem izbjegli, iskoristite online alate kao što su GTmetrix te provjerite brzinu učitavanja stranice, kao i potencijalnih datoteka koje učitavanje usporavaju.