Web dizajn i šarenilo boja

Od velikog je značaja odabrati odgovarajuće boje za vašu web stranicu. “Boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra pobudi receptore u mrežnici oka.” Samim time ima značajnu ulogu kod korisnika jer na osnovu nje on stvara mišljenje proizvodu ili usluzi koji vi nudite. Svaka boja na neki način šalje signal pa neki od njih su pozitivni a neki negativni s toga je jako bitno znati odabrati pravu paletu boja za vašu web stranicu. Postoje web boje koje se koriste u projektiranju web stranice, te metode za opisivanje i određivanje tih boja te heksadecimalni kodovi boja koji počinju s hash (#). Izbjegavajte uparivanja plave i crvene ili plave i žute, zeleni tekst na crvenoj podlozi ili crveni tekst na zelenoj ili plavoj; to su kombinacije koje umaraju oči. Način biranja boja da one budu sigurne za web preglednike se radi na principu tako da budu prikladne i za najšire monitore i različite uvjete vidljivosti.

Nemojte pretjerivati i ne igrajte se sa bojama jer ćete izgledati neozbiljno za korisnike, sve to treba lijepo posložiti ali sa ukusom i da bude ugodno za oko. Broj boja koje koristite na web stranici treba biti ograničen. Postoji mnogo stranica koje će vam pomoći pri tome kao što je colorsontheweb.com, colorschemedesigner.com, www.colorcombos.com.

Pri izboru boja također od velike je važnosti kojim se poslom bavite. Ova tablica pokazuje nekoliko primjera kako iste boje mogu biti interpretirane u različitim zanimanjima.

Crvena: gubitak, opasnost, hitnost.
Žuta: važnost, upozorenje.
Plava: pouzdanost, voda, hladnoća, smrt, otrov.
Zelena: profit, sigurnost, odmara oči.

Najbolja kombinacija boja za tijelo članka je bijela pozadina i crn tekst!