Zašto je važno redovno ažurirati web stranicu?

Postoji jedno nepisano pravilo kada je riječ o web stranicama, a ono glasi: „Web stranica nikada nije u potpunosti gotova.“

Vaša web stranica estetski može biti završena do posljednjeg detalja, no nju je potrebno neprestano ažurirati i nadograđivati kako bi udovoljila zahtjevima novih i aktualnih tehničkih, digitalnih te marketinških trendova.

Neažuriran sadržaj = manje atraktivna stranica

Kao što je prethodno rečeno nije dovoljno samo jednom postaviti sadržaj te nakon toga zanemariti web stranicu, a očekivati da se posao razvija i broj klijenata raste. Stranica neće odraditi posao sama od sebe, stoga je njeno ažuriranje neophodno. Postupak ažuriranja ne mora biti kompliciran, a sav posao možete prepustiti i u ruke stručnjacima. Iako možda mislite kako novi korisnik neće primijetiti zastarjeli sadržaj na vašoj stranici, griješite. Iskusni web korisnici će ga čak prepoznati na prvi pogled. Kada posjetitelji stranice uoče da sadržaj nije svjež, postoji velika vjerojatnost da se na tu stranicu više nikada neće vratiti. Uzmimo za primjer novine. Kupac će ih jednom pročitati, a nakon toga baciti ili zaboraviti da ih ima. Drugi dan će kupiti novi broj novina s novim vijestima. Nitko ne želi čitati stare vijesti, pa tako nikoga ne zanima ni stari sadržaj na web stranici. Vodite računa o tome.

Osim što ćete ažuriranim sadržajem zadržati redovne posjetitelje na stranici, privući ćete i nove.

Važnost ažuriranja osnovnih informacija

Pogrešne informacije na stranici poput adrese, broja telefona i radnog vremena mogu dovesti do drastičnog pada broja klijenata. Primjerice, ukoliko je vaša tvrtka promijenila lokaciju, a na web stranici još uvijek stoji stara adresa, potencijalni klijent bi mogao „poljubiti vrata“. Ista stvar bi se mogla dogoditi i s promijenjenim radnim vremenom. Ako vas pak klijent odluči nazvati, a broj je nedostupan, odnosno nepostojeći, vrlo brzo će odustati i kontaktirati neku drugu tvrtku.

Kako bi se izbjegle takve situacije, važno je pravovremeno promijeniti informacije na web stranici.

Aktualnim temama do novih i stalnih korisnika

Kada korisnik posjeti vašu stranicu, a datum zadnje objave nije star tri mjeseca, steći će dojam da je riječ o profesionalnoj web stranici i ozbiljnom poslovanju. Važno je da se bavite najaktualnijim temama koje se ujedno odnose i na samu temu stranice, a bit će zanimljive korisnicima. Informacije na vašoj stranici trebale bi biti ažurirane što češće jer je to bitan faktor koji utječe na veću posjećenost te ujedno bolju poziciju u tražilicama. Imajte na umu da je u današnje vrijeme informacija moć. Tko prvi sazna i objavi najnoviju informaciju, zauzima poziciju iz koje, na neki način, ima pravo postavljati uvjete ostalima. Pravilo novih informacija ne vrijedi nužno samo za informativne portale kao što su lokalne vijesti, već i za poslovanja koja se bave nekim drugim djelatnostima. Recimo da imate modni blog. Potrudite se među prvima objaviti najnovije modele vjenčanica ili pak cipele koji će se nositi ove sezone. Ili primjerice, na stranici svog kafića objavite vijest o pobjedniku natjecanja u pravljenju najbolje kave.

Napišite recenziju o nečemu, napravite anketu, intervjuirajte nekoga. Mogućnosti je puno, stoga nemojte dozvoliti da vas konkurencija tek tako prestigne. Statičkim informacijama nećete zadržati korisnike, stoga pronađite zanimljive načine kako biste redovito osvježavali svoju stranicu i osigurali stalni tok novog sadržaja jer se upravo tako stvaraju lojalni korisnici.

Praćenje trendova u web dizajnu

Ne trebate biti neki veliki stručnjak kako biste znali što je trenutno „in“. Usporedite li stranicu koja je napravljena prije nekoliko godina i nikada nije ažurirana s onom čiji je dizajn moderan i atraktivan, vrlo lako možete uočiti razliku u kvaliteti. Dizajn ima iznimno bitnu ulogu kod privlačenja korisnika, odnosno zadržavanja istih na vašoj stranici. Pregledna i atraktivno uređena stranica ostavlja dojam profesionalnosti i kvalitete, stoga ne zaboravite s vremena na vrijeme ažurirati i sam dizajn web stranice. Ako niste mogućnosti sami primijeniti nove trendove na svoju stranicu, za pomoć se obratite profesionalnom web dizajneru koji će vašoj stranici dati novo ruho koje će privući i zadržati korisnike već pri prvom kliku.