Zašto morate imati blog i redovno pisati

person using laptop

U digitalnom marketingu, blog služi za:

1) što viši rang na Internet tražilicama (popularno kao “prva Google stranica”)
2) informiranje klijenata o određenoj temi i zadobivanje statusa eksperta na određenom području ili industriji
3) privlačenje posjetitelja na blog, čime se dobiva zarada od reklama, ili se podaci o posjetiteljima koriste u marketinške svrhe za Vaše vlastito poslovanje
4) Internet prisutnost, uspostavljanje online zajednice klijenata i osobnu interakciju s klijentima

Da bi sve ovo postigli, bitno je da posjetitelji pronađu Vaš blog – upisivanjem Vašeg imena ili imena Vaše tvrtke u Internet tražilicu ili pretraživanjem ključne riječi. Ključna riječ pri pretraživanju Interneta može biti bilo što – naziv proizvoda kojeg kupci žele kupiti (npr. “Nike tenisice”), opis usluge i lokacije na kojoj uslugu traže (npr. “frizerski saloni Zagreb”) ili čak i pitanje o nekom konkretnom problemu (npr. “kako otvoriti vlastiti obrt”). Kada te pojmove upišu u tražilicu (najčešće je to Google tražilica), na početnoj stranici prikazuju se različiti rezultati pretraživanja, odnosno web stranice (između kojih i blogovi) koje sadrže navedene pojmove. Ukoliko Vaš blog sadrži tražene ključne riječi, Vaš blog dobiva novog posjetitelja i potencijalnog klijenta za Vaše poslovanje!

Zbog ovoga je bitna i učestalost vaših objava: što više tekstova objavite, više su šanse da će se klijent još duže zadržati na Vašem blogu.

Vlastiti blog možete iskoristiti i kao marketinški alat za vlastitu promidžbu ili suradnju s drugim tvrtkama. Ovo je moguće putem plaćenih reklama koje strateški možete postaviti u sklopu Vaših blog objava. Plaćene reklame putem Google programa AdSense mogu Vam donijeti dodatnu zaradu koja se prikuplja svaki put kada netko od Vaših posjetitelja klikom odabere određenu reklamu.

Osim postavljanja reklama, na blog objavama možete promovirati i vlastito poslovanje. Neovisno čime se bavite – što više pišete o Vašem poslovanju, i što više ključnih riječi upotrijebite, Vaš blog zasigurno će privući posjetitelje! Time će rasti Vaša zarada, popularnost i kredibilitet!