Zašto nemam posjetitelja s tražilica?

Pokrenuli ste novu web stranicu, svakodnevno dodajte kvalitetan sadržaj, o vašoj stranici se priča po forumima i blogovima, aktivni ste na društvenim mrežama, imate dosta ulaznih linkova, ali još uvijek u svojim statistikama ne nalazite posjetitelje iz Google tražilice? U tom slučaju, gotovo u pravilu možete biti sigurni da je vaša web stranica i u Google Sandbox-u !

Google Sandbox je ograničenje koje Google ponekad stavlja na novu web stranicu, dok ne utvrdi njenu kvalitetu. Preciznije rečeno, dok ne ustanovi da nije riječ o još jednoj spam stranici.

Zanimljivo je da nemaju sve web stranice “čast” da prođu kroz Sandbox fazu. Neke jednostavno imaju sreće pa izbjegnu ovu fazu. Ipak Google na žalost nema savršen algoritam.

Pojedinim web stranicama uspijeva da uopće ne upadnu u Sandbox jer je njihov sadržaj u nekoj manje popularnoj niši koja nema preveliku konkurenciju. Npr. postoji poprilična mogućnost da novi blog o Internet zaradi prođe kroz Sandbox, jer je web prepun stranica o raznoraznim zaradama na Internetu i mnoge od njih su nekvalitetne i spam stranice napravljene sa namjerom brze zarade, a često i varanja ljudi. S druge strane, stranica o nogometnom klubu Belišće ima dobre šanse da bude pošteđena ovog efekta zbog vrlo male konkurencije.

OK, pretpostavimo da smo se ipak našli pod udarom Google Sandboxa. Što raditi da se što prije izvučemo? E tu dolazimo do prve bolne istine – nema sigurne i provjerene formule koja će vas sigurno riješiti ovog problema. Tu i tamo se na SEO blogovima i forumima pojavi netko tko ima revolucionarno rješenje, ali jedino dokazano rješenje je čekanje.

Ali koliko dugo moram čekati?

Opet misterija. Nema nikakvog pravila niti određenog vremenskog razdoblja u kome možete biti sigurni da ćete “izaći van”. Ono što je sigurno jest da će vam to poći za rukom onda kada Google dobije povjerenje u vašu stranicu, to jest kada vam dodijeli malo veći autoritet.

Dakle, preostaje nam samo čekanje. Naravno ne pasivno, već aktivno čekanje. Ako ste već došli u ovakvu situaciju, nemojte očajavati nego radite i dalje na stranici. Postavljajte novi sadržaj, radite na gradnji linkova i ostalim SEO tehnikama, i budite spremni za dan kada će vas Google prepoznati kao kvalitetnu stranicu i riješiti vas problema zvanog Sandbox. Koliko god je efekt Sandboxa frustrirajuće iskustvo, toliko je iznenadni dolazak posjetitelja iz Google tražilice nakon izlaska iz njega motivacija za još kvalitetniji rad na vašim stranicama.