Koristite li YouTube za promociju vašeg poslovanja? Trebali bi!

Prvi i najlakši korak: otvoriti svoj kanal na YouTubeu. Ako imate gmail, onda imate i svoj YouTube kanal. Da bi se lakše snašli s njim, učitajte neki probni video. Primijetit ćete da ima dosta opcija za obradu videa, poboljšanje, dodavanje titlova, glazbe. S glazbom morate biti oprezni zbog kršenja autorskih prava. Pri odabiru pozadinske muzike, ako je želite imate popis dozvoljenih.

Imenujte svoj kanal, odaberite prepoznatljivu fotografiju i/ili logo. I fotografija i logo moraju biti vaš dizajn i vlasništvo, nije se dobro poigravati sa logom koji previše sliči na neki vrlo poznati brend. Zaštita autorskih prava na YouTubeu je veoma bitna i svatko vas može prijaviti za krađu. Predstavite svoje poslovanje kratkim opisom, brendirajte se tako da se usmjerite ciljanoj grupi kupaca.

Kad ste svladali obradu videa, dolazi najteži dio. Smisliti reklamu za vaš posao. Snimiti kvalitetan video je težak i/ili skup posao. Možete odabrati lakši način i predstaviti se kroz niz spojenih i zanimljivih fotografija, dodati glas ili tekst. Na raspolaganju vam je dovoljan raspon mogućnosti i ugradnje teksta. Nepotrebno je naglašavati da ne smijete koristiti ništa što nije vaše. Sređen i gotov uradak jednostavno objavite s opcijom „javno“. Ako se odlučite za video, znate i sami, mora imati savršenu sliku i zvuk. Ne zaboravite dodati poveznicu na vašu prodajnu stranicu.

Koristite YouTube #shorts… trenutno je doseg nekoliko puta veći od videa…

Napravili ste svoju prvu reklamu i sad vam još slijedi vrlo zanimljiv dio: reklama vaše reklame. Vaš video se u moru videa neće vidjeti, morate ga pokazati drugima. Znači, kroz sve svoje kanale i na svojoj web stranici. Reklama koju ste napravili služi da bi vašim kupcima predstavila vaše poslovanje i zauzet će bitno mjesto na vašoj web stranici. Pregledajte svoju reklamu- da li je ona predstavila vaš posao, dala konkretnu informaciju i pozvala na akciju? Zatražite mišljenje svojih prijatelja, pogledajte slične reklame.

Prijavite se na kanale „konkurenata“, pratite njihove objave, pregledate komentare. Možete u tome naći inspiraciju kako napraviti bolju reklamu ili naučiti što ne treba raditi. Nije uopće bitno toliko hoće li vaša prva reklama imati željeni odjek, bitno je koliko ste naučili u tome. Nema ograničenje koliko ih možete napraviti, bitno je da radite, da pokušavate, da se predstavljate svojim klijentima, komunicirate s njima i prisutni ste.

Povežite svoju web stranicu s YouTube kanalom. Opcija povezivanja postoji u samim postavkama kanala, pratite upute i ubacite ponuđeni kod u svoju stranicu. Na taj će način vaša web stranica postati dijelom kanala.

Možete se u krajnjoj opciji odlučiti i za plaćenu reklamu na YouTubeu. Odredite doseg, trajanje, financijski okvir, plaćanje po pregledu, po kliku, po posjeti stranici itd. O ciljanom dosegu pregleda ovisit će i cijena. Jesu li isplative plaćene reklame – sudeći po broju, jesu, ali hoće biti isplative za vas – to je nešto što morate sami izračunati i procijeniti.