Što je Pinterest i trebamo li ga koristiti?

Pinterest je društvena mreža koja je orijentirana na otkrivanje ideja i raznih interesa i u kratko je vrijeme stekla veliki broj korisnika na globalnoj razini. U Hrvatskoj je još u povojima. Kod odluke da li koristiti tu mrežu ili ne, ta bi činjenica mogla imati veliku ulogu.

Kako funkcionira Pinterest?

Najlakša usporedba: kao vrata od frižidera vaših majki na koje lijepe podsjetnike i razglednice, ili kao bookmark na pretraživaču. U svoj profil na virtualne ploče (boards) spremate nešto što vam se svidjelo na internetu, tako da ćete to pinati (zakačiti na ploču). To možete podijeliti s određenim osobama ili sa svima. Razlika između Pinteresta i Facebooka je npr. u tome da možete svoj pin, dakle spremljenu informaciju s neke stranice, proslijediti i korisnicima na vašoj e-mail listi i povezanim računima (Facebook, Twitter, itd), neovisno o tome imaju li Pinterest. Oni se mogu i ne moraju pridružiti Pinterestu, ali vaš pin će vidjeti.

Logiranje na Pinterest

Prilikom logiranja na Pinterest možete koristiti jedan od svojih postojećih računa. Vrlo je jednostavno i ne zahtijeva veće informacije od imena, spola i godina. Svoj profil možete kasnije dorađivati. Odabrat ćete interese koji će filtrirati obavijesti koje ćete dobivati. Gumb za Pinterest će se dodati na vaš pretraživač i s većine stranica možete sačuvati i pinati neki interes. Da bi vam bilo preglednije, možete ih organizirati po pločama i svakoj dodijeliti naziv. Jednako kao kad pokušavate sačuvati neku stranicu u bookmarku, samo daleko preglednije.

Primarni cilj Pinteresta je potaknuti ljude da rade ono što vole, inspirira ih u nalaženju novih interesa i/ili olakša donošenje nekih odluka. Odluka gdje ljetovati, otići na izlet, što pokloniti na dar, koji restoran odabrati, što posjetiti u kojem gradu, ideje za uređenje doma, koji recept probati i tako dalje. U tim okvirima im se može/treba ponuditi naš proizvod kao novu inspiraciju. Kod turističkog angažmana, dobre slike, priče, restorani, poveznice. Cijeli paket koji će pobuditi želju za dolaskom ili bar želju da se podijeli vaša ploča objava. Kad je u pitanju prodaja, upišite odmah cijenu i ne zaboravite na poveznicu na vašu stranicu gdje se može kupiti.

Za koga je Pinterest?

Za prosječnog korisnika čije je znanje o radu na kompjuteru i internetu u okvirima Fejsa, elektroničke pošte, čitanja portala, doseg njihovog stvaranja je profil na nekom portalu/mreži, Pinterest može biti odlično mjesto gdje će sačuvati sve svoje interese pronađene na internetu i olakšati si njihovo nalaženje. Oduševit će vas mogućnost direktne komunikacije, privatno dijeljenje s određenom osobom bez nepotrebnih namještanja postavki, lakoća spremanja interesnog sadržaja. I to je to. Nije zanemariva korist, ali to je otprilike granica.

Za potrebe oglašavanja na Pinterestu, povezivanja s profilima na drugim društvenim mrežama, optimiziranja stranica, izrade svojih pinova, infografike, razrade planova i ciljanje interesne grupe potrebno je ipak malo više znanja i/ili volje za učenjem.

Prije svega, treba razmisliti o ciljanoj grupi za naš posao. Pinterest koriste većinom žene i najzastupljenija dobna granica korisnika je od 20-40 god. S obzirom na to da su korisnici većinom izvan Hrvatske, znanje engleskog je nužno ako želite predstaviti svoju ideju ili proizvod široj publici. Povežite se sa svim svojim prijateljima s drugih mreža, pratite korisnike sa sličnim sadržajem i re-pinajte (dijelite) i njihove objave. Vrlo jednostavno možete povezati svoj Facebook stranicu s Pinterestom i omogućiti dijeljenje s nje i na nju.

Pinterest kao newsletter

S obzirom na lakoću povezivanja s drugim profilima, možete svoju ploču predstaviti kroz jednu interesantnu fotografiju ili infografiku u koju ćete ugraditi poveznicu na svoju ploču, opciju „sačuvaj pin za poslije“, poveznicu na svoju stranicu i kao takvu je proslijediti s vremena na vrijeme na svoje druge stranice ili email adrese. U tome treba biti oprezan i ne pretjerivati.

Razlika između web stranice i Pinteresta je u što će na web stranici tekst kao izvor informacije biti presudan, dok je na Pinterestu presudna fotografija. Koliko god bila dobra vaša informacija ili ponuda, ako je ne prati privlačna fotografija neće se istaknuti. Najlakše ćete naučiti princip ako pogledate objave drugih korisnika.Ne zaboravite ugraditi poveznice na svoj profil ili stranicu kad objavljujete fotografije. Isto tako, potrudite se među pinove orijentirane na vaš posao re-pinati i tuđe sličnog sadržaja. Pinterest nije isključivo prodajna već interesna stranica.

Pinterest poslovni profil

Ako ste isprobali Pinterest i smatrate ga mrežom po vašem ukusu, iskoristite mogućnost izrade poslovnog profila. Opcija povezivanja s vašom web stranicom je odlična jer vam nudi cjelovitu analitiku i statistiku o tome što se vašim sljedbenicima sviđa na vašem profilu i web stranici, koji vaši pinovi vam donose najveći promet na stranici, koja je vaša publika po dobi, spolu, interesu. Uz te informacije puno lakše ćete se prilagoditi kvalitetnijem oglašavanju.

Pri izradi svog poslovnog profila, potrudite se predstaviti se na kratak i zanimljiv način, odaberite prepoznatljivu i pamtljivu sliku u skladu s vašim interesima.

Povezivanje s web stranicom

Povezivanje je veoma jednostavno, dovoljno je da pratite upute pri odabiru povezivanja web stranice na Pinterestu. Ako imate svoju web stranicu koju ste napravili sami npr. u WordPressu, onda je to za vas jednostavno poput copy-paste, što u biti i jest. Ako se ne snalazite još najbolje sa stranicom, početnik ste, probajte ipak prvo sami-bitno je probati, a ako ipak ne uspijete, lako ćete pronaći konkretnije upute na webu. Kao posljednju opciju odaberite joker zovi prijatelja. Svako oglašavanje na mrežama traži priličan osobni trud, kao takvo je najisplativije, znači da je učenje i prilagodba prioritet, jer samo tako možete iskoristiti (besplatno) prednosti koje one pružaju.

Optimiziranje s web stranicom

Oglašavanje na Pinterestu je dalo rezultata i zaključujete da je to idealna mreža za vas. Još jedna opcija koja može pomoći/olakšati je optimiziranje vaše web stranice s Pinterestom. Pri tome će se cijeli posao većinom svesti na fotografije. Korisnici vole preglednu fotografiju i po mogućnosti vertikalnog usmjerenja, pri tome valja paziti da se stranica ne optereti prevelikim fotografijama. Stoga možete posegnuti i za jednako popularnom opcijom-infografikom. Možete je izraditi sami pomoću mnogih alata za izradu na webu.

I na kraju, kao i uvijek, budite originalni, interesantni i uporni.